Pogođeni pandemijom

Posušje: Pomoć za 207 obrta i poduzeća

Načelnik Begić je informirao kako su pristigle 303 prijave, a prema kriterijima odobrena je pomoć za 207 obrta i poduzeća.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 03. 2021. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U uredu općinskog načelnika Posušja upriličen je radni sastanak načelnika Ante Begića i njegovih pomoćnika s predstavnicima Udruge gospodarstvenika Posušje.

Započeo je razgovorom o realizaciji Javnog poziva za pomoć gospodarstvu – ublažavanje negativnih gospodarskih posljedica zbog pandemije koronavirusa, kojeg je raspisala Općina Posušje.

Načelnik Begić je informirao nazočne kako su pristigle 303 prijave, a prema kriterijima odobrena je pomoć za 207 obrta i poduzeća. Ukupan iznos sredstava koji se odnosi na mjeru oslobađanja komunalne naknade za istaknutu tvrtku u 2020. te oslobađanja od plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore iznosi 57.200,00 KM.

Po pitanju Javnog poziva za podnošenje prijava za poticajne mjere u poduzetništvu Općine Posušje, u tri kategorije je ukupno pristiglo 27 prijava, te je odobreno 14.631,19 KM.

Poticajne mjere po ovom Javnom pozivu stimulativno su utjecale na povećanje gospodarske aktivnosti i novih zapošljavanja, pogotovo kada je riječ o poticajnoj mjeri Sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika početnika u gospodarstvu. U planu je objava javnog poziva i u ovoj godini po usvajanju Proračuna.

Jedna od tema bilo je pitanje mogućnosti smanjenja naknade za istaknutu tvrtku. Zaključeno je kako naknade ostaju na snazi do daljnjeg, prema važećim odlukama.

Nadalje, bilo je govora i o Pravilniku o oslobađanju od PDV-a i ostalih davanja za uvezenu nekomercijalnu robu u Republiku Hrvatsku.

Načelnik je rekao kako se o ovoj problematici razgovaralo na sastanku u Orašju prošli tjedan kom su nazočili predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas te načelnici i gradonačelnici pograničnih općina. O ovom gorućem problemu upoznali su gosta iz Hrvatske te će se i dalje raditi na rješavanju ove problematike.

Načelnik Begić izložio je gostima daljnje korake u gradnji pročistača pitke vode na Senjakovini, strateškom infrastrukturnom projektu ove općine, temeljem sastanka s predstavnicima Hrvatskih voda u Splitu, a za koji uskoro kreće raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta postrojenja.

Također je bilo riječi i o zajedničkoj akciji UGP-a, Općine Posušje, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Posušje i Crvenog križa, pomoći Banovini, koja još traje. Pozvali su građane i ovim putem da se odazovu akciji Srcem za Banovinu i pomognu potrebitima u sanaciji i obnovi. Po završetku akcije planirano je da službeno izaslanstvo posjeti potresom pogođeno područje te uruči donaciju, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close