Udruga poslodavaca FBiH

Poslodavci raspravljali o sivoj ekonomiji i povećanju zapošljavanja

Udruga poslodavaca FBiH organizirala u Travniku javnu raspravu
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 11. 2017. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Travniku je danas održana javna rasprava o tekstovima federalnih zakona o porezu na dohodak, o doprinosima, te o porezu na dobit, a u organizaciji Udruge poslodavaca Federacije BiH, Gospodarske komore Federacije BiH, Vijeće stranih ulagača i Udruge predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH.

Predsjednik Udruge gospodarstvenika Srednjobosanske županije (SBŽ) Kemal Čolak kazao je novinarima da je stav poduzetnika toga područja da je potrebno doći do rezultata koji će biti prihvatljivi, kako za poslodavce, tako i za vlast, piše Fena.

Rasprava o ključnim zakonima

''Želimo da se uravnoteži odnos onoga što poslodavci izdvajaju, kroz poreze i doprinose. Danas smo raspravljali o tri ključna zakona, kad je riječ o potrebi da se čim prije smanji siva ekonomija i crno tržište, te da se poveća zapošljavanje i investiranje. Poznato je to da, ako uzimate prevelike poreze, da će određeni poslovni subjekti pribjegavati sivoj ekonomiji i zapošljavanju na crno. Zbog toga je naš cilj da uravnotežimo situaciju na način da dobijemo optimalna izdvajanja po svim osnovama'', kazao je Čolak.  

Kako je kazao Zlatan Dedić iz Udruge poslodavaca Federacije BiH, javne rasprave su, do danas održane u pet gradova, te je ocijenjeno da nacrti zakona o porezu na dohodak, te zakona o doprinosima ne dovode do rasterećenja gospodarstva i poslodavaca.

Javna rasprava je, kako je rečeno, organizirana uslijed izraženih interesa za razmjenom mišljenja, primjedbi, informacija, te potrebe da se ukaže na važnost donošenja provodivih, fleksibilnih i optimalno prihvatljivih zakona.

Kako su istaknuli iz Udruge poslodavaca FBiH, riječ je o vjerojatno najvažnijim zakonima za radnike i kompletno gospodarstvo u Federaciji BiH.

Lakša investiranja u Travnik

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić izjavio je danas kako je ova općina postala znatno povoljnije mjesto za biznis i investiranje, a kao rezultat implementacije Projekta unaprjeđenja lokalnog okruženja za investiranje (LIFE), koji provodi Međunarodna financijska korporacija (IFC), kao članica Grupacije Svjetske banke, u suradnji sa Veleposlanstvom Velike Britanije u BiH.

''Olakšavamo investiranja u Travniku, smanjenjem troškova i skraćivanjem administrativnih procedura za poduzetnike, čime dovodimo do značajnog rasterećenja gospodarstva. Kada zbrojimo sva smanjenja administrativnih taksi, na godišnjoj razini će uštede iznositi više od 700.000 KM'', kazao je Hadžiemrić novinarima.

Istaknuo je, također, da su za građevinsku dozvolu investitori do sada morali pribaviti 13 dokumenata od devet različitih institucija, dok je to sada osam dokumenata koje se pribavljaju u četiri ustanove.

''Time općina Travnik ulazi u skupinu lokalnih zajednica koje koračaju ka poboljšanju okruženja za investiranje'', istaknuo je Hadžiemrić.

Investicije

Kako je navedeno u publikaciji "Općina Travnik - Odličan odabir za vašu investiciju", lokacije na području ove općine predstavljaju izvrsnu priliku za investiranje i razvoj poslovanja, a posebnu pogodnost predstavljaju one na području sportsko-rekreacijskog centra Babanovac, piše Fena.

Navedeno je, također, da općinu Travnik karakterizira bogatstvo prirodnim resursima, dok okosnicu lokalnog gospodarstva čine turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, poljoprivreda i prehrambena industrija, te prerađivačka industrija.

U ovoj publikaciji je, među ostalim, istaknuto da se općina Travnik može pohvaliti i dobrom geografskom pozicijom, te kvalificiranom i cjenovno konkurentnom radnom snagom.

Kopirati
Drag cursor here to close