Mađarska

Posao s Kinezima ostaje tajna deset godina

Mađarska i Kina potpisale su krajem travnja ugovor o kreditu za financiranje gradnje željeznice za brze vlakove između Budimpešte i Beograda.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 05. 2020. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski parlament u utorak je izglasao da detalji ugovora o kineskom financiranju željezničke pruge Budimpešta-Beograd ostanu tajni idućih 10 godina, javlja AFP i ističe da se ulaganje u taj infrastrukturni projekt smatra najvažnijom ikada realiziranom investicijom u Mađarskoj.

Mađarska i Kina potpisale su krajem travnja ugovor o kreditu za financiranje gradnje željeznice za brze vlakove između Budimpešte i Beograda, piše Hina.

Vlada u Budimpešti je početkom travnja, prije potpisivanja ugovora, predložila zakon kojim bi se kao tajni klasificirali svi podaci iz ugovora za taj projekt vrijedan 2,1 milijarde dolara s rokom dovršetka od deset godina.

U prijedlogu zakonu je pisalo da je to potrebno kako bi se osigurao kredit Kineske uvozno-izvozne banke.

U njemu također piše da bi otkrivanje detalja ugovora "ugrozilo kapacitete Mađarske da provodi svoju vanjsku politiku i trgovinske interese".

Mađarska se tim zakonom želi zaštititi i od "neprikladnog vanjskog utjecaja", navodeći da se radi o projektu koji je od najvećeg nacionalnog interesa.

Kopirati
Drag cursor here to close