Tvrdi ministrica

Poništena okolišna dozvola: Smeće iz HBŽ-a se vraća u Italiju

Ovo je, dodaje ministrica, prvi slučaj u Federaciji BiH da naše institucije poduzimaju aktivnosti da uvezeni otpad vrate u zemlju porijekla.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 07. 2020. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo okoliša i turizma obratilo se Županijskom tužiteljstvu Hercegbosanske županije (HBŽ) da ispita okolnosti registracije kompanije 'Krom reciklaža' d.o.o. Drvar, koja je uvezla određene količine otpada u BiH i skladištila ga u općinama Drvar i Bosansko Grahovo.

Po nalogu Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalni urbanističko-ekološki inspektorat izvršio je inspekcijski nadzor i ustanovio da otpad nije skladišten na okolišni prihvatljiv način, te da se upravlja otpadom bez nadzora, priopćeno je u utorak iz federalnog ministarstva.

Na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora i utvrđenog stvarnog stanja, Federalno ministarstvo okoliša i turizma dana u ponedjeljak je poništilo dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi 'Krom reciklaža' d.o.o. Drvar i naložilo povrat otpada u Republiku Italiju.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo okoliša i turizma kontaktiralo je i nadležno ministarstvo u Italiji s ciljem povrata otpada kojeg je uvela 'Krom reciklaža' d.o.o. u zemlju porijekla.

''Ovaj korak uslijedio je nakon što firma 'Krom reciklaža' d.o.o. Drvar nije ispoštovala sve procedure koje su joj naložene. Potpuno mi je jasno da su građani uznemireni. Pozivam ih na smirenost i strpljenje, jer je potrebno izvjesno vrijeme da se završe sve procedure kako bi kompanije vratile otpad u Italiju. Neopasni otpad je sirovina za proizvodnju. Činjenica je da je umjesto tekstilnog otpada bilo drvo, pijesak ili neki drugi materijal, da ne bi izazvalo ovoliku uznemirenost i zainteresiranost javnosti'', rekla je ministrica Edita Đapo.

Ovo je, dodaje, prvi slučaj u Federaciji BiH da naše institucije poduzimaju aktivnosti da uvezeni otpad vrate u zemlju porijekla.

''Ranije smo imali nekoliko slučajeva da bh. firme izvezu otpad u evropske zemlje i da su uslijed određene neregularnosti taj otpad vraćali u BiH pa su i tada ministarstva bili uključena za dobivanje dozvola za povrat u zemlju porijekla. Još jednom napominjem da se tokovi otpada prate po Bazelskoj konvenciji, što je i sada slučaj, pa molim građane da ne budu u strahu, jer će otpad biti vraćen u Italiju'',  kazala je federalna ministrica Đapo.

Kopirati
Drag cursor here to close