Upozorenje

Politika otjerala investicije iz BiH

“Bosna i Hercegovina zaostaje zbog političke nestabilnosti, slabe vladavine prava, raširene korupcije i neformalnog vođenja politike, kao i velikog poreskog opterećenja na rad”, kaže se u Izvještaju Europske komisije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 07. 2019. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politička neizvjesnost, korupcija, rastrošnost državnih poduzeća u Bosni i Hercegovini koče proces investiranja u našoj zemlji, ističe se u Izvještaju Europske komisije. Posebno opterećenje je siva ekonomija, dok su strane investicije najniže u regiji, piše BHRT.

“Bosna i Hercegovina zaostaje zbog političke nestabilnosti, slabe vladavine prava, raširene korupcije i neformalnog vođenja politike, kao i velikog poreskog opterećenja na rad”, kaže se u Izvještaju Europske komisije.

Upozorenje je izdao Direktorat za ekonomske i financijske poslove Europske komisije u Izvještaju o programu ekonomskih reformi za zemlje Zapadnog Balkana i Turske. Ističe se i da su državna poduzeća neefikasna i rastrošna, a da država u njih ulaže novac višestruko veći od prihoda koje izvlači iz udjela vlasništva.

Video: Politika otjerala investicije iz BiH

 “Europska unija je propustila mnogo puta reagirati kad su nam se ovdje kojekakvi pojavljivali, kofol investitori. Zašto bi dolazili neki ozbiljni investitori, ako ih ovdje dočekaju kojekakvi i kažu – trebaš ovo trebaš ono, da ne kažem neke prepreke. Prepreke se, bez obzira na kompliciranost poslovanja, mogu riješiti ako postoje transparentne procedure”, kaže Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Ministar gospodarstva  Republike Srpske smatra da ovih problema nema u Republici Srpskoj, te dodaje da je veliki broj stranih ulagača koji uspješno posluju. Najviše investitora dolazi iz Austrije, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

“Svatko od njih koji je otvorio svoje pogone i dan danas posluje. Tu imamo, prije svega, primjer općine Derventa u kojoj postoji oko 15 stranih ulagača koji čak i šire svoje kapacitete u poslu”, kaže Vjekoslav Petričević, ministar gospodarstva i poduzetništva Republike Srpske.

Najveći problem je nestabilan politički ambijent u Bosni i Hercegovini, smatraju u Gospodarskoj komori Federacije BiH. Ističu da bh. gospodarstvenici ipak dobre rezultate ostvaruju u proizvodnji namještaja, automobilskoj, metalnoj i elektroindustriji.

“Nijedan ozbiljan investitor koji je došao u Bosnu i Hercegovinu nije je napustio. Čak prema istraživanjima većina njih, preko 60 posto, namjerava povećati broj zaposlenih, također žele i doinvestirati. Radi se o ozbiljnim investitorima i oni su nama najznačajniji parametar”, kaže Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Gopsodarske komore Federacije BiH.

Potrebna je veća promocija investitora, gospodarskog ambijenta u našoj zemlji da bi što više stranih kompanija zajedno sa domaćim investitorima otvarali proizvodne pogone, poručuju iz Gospodarske komore Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close