Ministar Martić

Pokrenuta je inicijativa: Jednostavnije do dozvola za građenje

Svi smo odgovorni za stanje u prostoru u kojem živimo, a jedini ispravan način uređenja stanja u prostoru je držati se zakona, kaže ministar
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 12. 2017. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Foto: Bljesak.info/ Ilustracija

Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, govoreći za Faktor o skraćenju procesa izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola objasnio je da je ovo ministarstvo pokrenulo inicijativu za pojednostavljenje dobivanja dozvola, ali da je do konačnog cilja, između ostalog, potrebno usuglašavanje propisa još pet federalnih ministarstava i županijskih institucija iz oblasti prostornog uređenja.

Komentirajući problem bespravne gradnje u FBiH, naglašava kako smo svi odgovorni za stanje u prostoru u kojem živimo, te da je jedini ispravan način uređenja stanja u prostoru držati se zakona.

Usklađivanje procedura

''Ovo ministarstvo je pokrenulo inicijativu za usklađivanje zakonske regulative u postupku pojednostavljenja dobivanja dozvola za građenje te je proslijedilo Vladi FBiH. Osim niza poduzetih aktivnosti na harmonizaciji propisa, potrebno je usuglasiti propise i iz nadležnosti federalnih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zatim okoliša i turizma, energije, rudarstva i industrije, Ministarstva pravde, zatim, prometa i komunikacija kao i županijskih institucija iz oblasti prostornog uređenja i gradnje. Znamo da za sve ovo mora postojati spremnost svih institucija i politička volja subjekata koji participiraju u vlasti na nivoima na kojima se usuglašavaju ovi propisi kako bi se postupci u najvećoj mogućoj mjeri pojednostavili'', objašnjava Martić.

Napominje da i trenutno investitori po Zakonu o upravnom postupku, u zakonom propisanom roku od 30 do 60 dana, mogu dobiti urbanističku suglasnost, odobrenje za građenje i odobrenje za upotrebu, ukoliko su predali kompletnu, urednu, dokumentaciju uz zahtjev ili bar odmah dostavili traženu dopunu nakon prvog pregleda dokumentacije.

Izrada Strategije

''Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije također su predložena rješenja za pojednostavljenje procedure dobivanja potrebnih dozvola. Učinci koje će polučiti predložene izmjene i dopune zakona mjerit će se u konkretnom broju realiziranih aktivnosti koje će ovisiti, prije svega o procedurama donošenja zakona u Parlamentu FBiH u skladu sa podijeljenim ustavnim ovlastima između Federacije i županija, te ukupnom političkom ambijentu, odnosno opredjeljenju pristupanju Europskoj uniji'', zaključuje Martić.

Osvrnuo se i na značaj Strategije prostornog razvoja Federacije i koja poboljšanja bi donijela.

''U važećem Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije nije predviđeno donošenje Strategije kao temeljnog akta za planiranje korištenja prostora. Predloženim izmjenama Zakona, definirana je izrada Strategije, čime bi se napravio jedan od iskoraka u oblasti prostornog uređenja. Strategijom prostornog razvoja Federacije, kao temeljnim dokumentom za usmjerenje razvoja u prostoru Federacije, ostvarili bi se ciljevi prostornog uređenja u skladu s ukupnim ekonomskim, društvenim, povijesnim i kulturnim razvojem, potrebama i mogućnostima, izraženim u razvojnim dokumentima koji se donose na temelju posebnih propisa, u skladu sa načelima prostornog uređenja'', pojašnjava je Martić.

Dodaje kako Strategija prostornog razvoja sadrži politiku korištenja zemljišta i usmjerava razvoj funkcija i djelatnosti na teritoriji Federacije na sva tri nivoa planiranja prostora, harmonizira sve sektorske strategije (okoliša, prometa, energetike...) kroz sve akte kojima se predviđa intervencija u prostoru ili utjecaj na prostor i njegov održivi razvoj, a što bi ukupno doprinijelo uređivanju stanja u oblasti prostornog uređenja.

Legalizacija nelegalnog

Govoreći o problemu bespravne izgradnje u FBiH naglašava kako je jedini ispravan način uređenja stanja u prostoru, držati se zakona, propisanih rokova za izdavanje suglasnosti i odobrenja za građenja, te ubrzana izrada prostorno planske dokumentacije, kao i osposobljavanje u prvom redu općinskih službi za urbanizam i građenje.

''U svakom slučaju svi smo odgovorni za stanje u prostoru u kojem živimo. Ovo ministarstvo izdaje akte o građenju i zahvatima u prostoru u skladu sa odredbama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH. Odredbe Zakona i podzakonskih akata ne poznaju bespravnu gradnju, te nema odredbi koje propisuju postupak legalizacije. Stoga ne postoji mogućnost legalizacije objekata za čiju gradnju odobrenje izdaje ovo ministarstvo, ukoliko su takvi objekti izgrađeni bez potrebne dokumentacije. Nadalje, za objekte za čiju gradnju odobrenja izdaju županije, odnosno, općine u županijskim zakonima o građenju je predviđena mogućnost legalizacije'', objasnio je Martić.

Kopirati
Drag cursor here to close