Poticaji

Poduzetnici, požurite: Vlada HNŽ-a dijeli 1,1 milijun KM

Usvojena je i Odluka o prihvaćanju Sporazuma o sufinanciranju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i Vlade HNŽ-a.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 04. 2019. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je u ponedjeljak program Ministarstva gospodarstva HNŽ-a koji se odnosi na subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima, za što će biti utrošeno 1,1 milijun maraka.

Ministarstvo gospodarstva će raspisati Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava i to za sufinanciranje poduzetnika početnika u iznosu 120.000,00 KM, tehnološki razvitak u iznosu  860.000,00 KM i poticaje obrtima, starim i tradicionalnim djelatnostima u iznosu 120.000,00KM.

Također, na današnjoj, 102. sjednici Vlada Hercegovačko – neretvanske županije je, s ciljem poboljšanja kvaliteta života ratnih vojnih invalida – korisnika ortopedskih pomagala, usvojila Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala. Usvojenom Odlukom povećava se obujam prava koja se mogu propisivati u sklopu obveznog zdravstvenog osiguranja.

10.000,00 KM za DDD mjere

Vlada je usvojila Odluku o prihvaćanju Sporazuma o sufinanciranju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i Vlade Hercegovačko – neretvanske županije. Sporazumom o financiranju projekta ''Održivi odgovor s ciljem smanjenja ovisnosti u Bosni i Hercegovini'', uz ostalo, bit će osigurano pružanje kontinuirane terapije u Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru.

Iz resora Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je prihvatila Odluku kojom je osigurano 10.000,00 KM za provedbu preventivnih, protuepidemijskih i DDD mjera i uzimanje uzoraka i brisova. Također, donesena je Odluka o izdvajanju 130.000,00 KM za provedbu proljetne i jesenje faze obveznog preventivnog deratiziranja, priopćeno je iz Vlade.

1.099.889,65 KM za zaštitu i spašavanje

Vlada je, na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, usvojila Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2019. godini u iznosu od 1.099.889,65 KM koja će biti utrošena za financiranje žurnih i preventivnih mjera, saniranje posljedica, opremanje struktura civilne zaštite, obuku i vježbe, te provedbu mjera zaštite i spašavanja. Također, odobreno je 39.780,63 KM za nabavu vatrogasne opreme i tehničkih sredstava, stručno obučavanje i osposobljavanje vatrogasaca i pomoć dobrovoljnim vatrogasnim društvima za nabavu vatrogasne opreme i tehničkih sredstava.

Na prijedlog Uprave za prognane i izbjegle odobreno je 100.000 KM za skrb raseljenih osoba i povratnika, 60.000 KM za pomoć u održivom povratku, 35.000 KM za troškove održavanja kolektivnih centara, te donesene odluke o utvrđivanju visine iznosa uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje raseljenih osoba i povratnika i o utvrđivanju visine naknade za podmirenje troškova ukopa raseljenih osoba i povratnika.

U suradnji s Uredom OESS-a u Mostaru, Vlada je pokrenula aktivnosti u svezi s donošenjem  Akcijskog plana HNŽ za Rome u području upošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene skrbi, te imenovala radnu skupinu koja će raditi na izradi Nacrta Plana. Ujedno, članovi Vlade pripadnicima romske populacije zaželjeli su sretan Svjetski dan Roma koji se slavi upravo na današnji dan. 

Kopirati
Drag cursor here to close