Vlada Federacije

Plan za Počitelj: Urediti prostor i obalu Neretve

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog odluke o donošenju Regulacijakog plana historijskog gradskog područja Počitelj za razdoblje od deset godina od dana usvajanja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 05. 2018. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog odluke o donošenju Regulacijakog plana historijskog gradskog područja Počitelj za razdoblje od deset godina od dana usvajanja.

''Opći ciljevi u gospodarenju prostorom obuhvaćaju oživotvorenje svih europskih i svjetskih vrijednosti, kao i očuvanje prostornih specifičnosti Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanske županije i općine Čapljina'', priopćila je Vlada Federacije BiH.

Kako se navodi, ciljevi su usmjereni k zadovoljenju potreba stanovništva u oblasti ljudskih prava uopće, posebno u multietničkim sredinama, i očuvanju prirodnih vrijednosti s prepoznatljivim ambijentom, kao i dostupnosti materijalnih resursa, dobara i obrazovanja naučnih i kulturnih dostignuća, te zdravstvene i socijalne zaštite.

Među posebnim ciljevima Plana su zaštita i uređenje historijskog gradskog područja Počitelj u cilju razvoja lokalne zajednice općine Čapljina, HNŽ-a, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

''Jedan od bitnih ciljeva je uređenje obalnog pojasa rijeke Neretve u prostornom obuhvatu Regulacijskog plana historijskog gradskog područja Počitelja na osnovu kriterija zaštite i visokih standarda oblikovanja pejzaža, što uključuje i sprječavanje plavnog vala, kao i moguće prirodne katastrofe. Namjera je i racionalno korištenje prostora prema njegovoj prirodnoj podobnosti i mogućnosti uređenja koje osiguravaju održivi razvoj lokalne zajednice, općine Čapljina, HNŽ-a, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine'', navela je Vlada nakon sjednice održane u Mostaru.

Planiranim investicijama u prostoru treba biti unaprijeđena kvaliteta života lokalnog stanovništva.

''Planska rješenja predviđaju prilagođavanje specifičnostima ovog područja koje se ogledaju u izrazito vrijednom kulturnom naslijeđu, regionalnom arhitektonskom izrazu, tradiciji, te hidrološkim i klimatološkim uvjetima'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close