Mostar

Počelo postavljanje krova na hotelu ''Neretva''

Počelo je postavljanje krova na kultnom mostarskom hotelu ''Neretva'' u kojem su odsjedali car Franjo Josip, Josip Broz Tito, Džemal Bijedić i drugi, a vijest o njegovom obnavljanju zasigurno će obradovati svakog Mostarca.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 11. 2019. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijeratni simbol najvećeg grada na Neretvi mjesecima se užurbano obnavlja nakon što je gradilište skoro osam godina bilo zapušteno.

Tako je fotograf portala Bljesak.info samo dan prije obilnih kiša koje su počele padati u subotu na godišnjicu rušenja Starog mosta - zabilježio jedan pozitivni pomak u obnovi kultnog hotela.

Bljesak.info / Počelo postavljanje krova na hotelu ''Neretva''

Naime, počelo je postavljanje krova na kultnom mostarskom hotelu ''Neretva'' u kojem su odsjedali car Franjo Josip, Josip Broz Tito, Džemal Bijedić i drugi, a vijest o njegovom obnavljanju zasigurno će obradovati svakog Mostarca.

Bljesak.info / Počelo postavljanje krova na hotelu ''Neretva''

Hotel je sagrađen 1892. godine i prijeratni je simbol grada na istoimenoj rijeci. Ističe se po načinu gradnje, pseudomaurskom stilu, zbog čega će investitori morati zadržati autentični izgled. 

Prije 14 godina hotel je kupljen od Općine Stari Grad, a nakon brojnih poteškoća, investitori su odlučili hotelu vratiti stari sjaj.

Bljesak.info / Počelo postavljanje krova na hotelu ''Neretva''

Hotel ''Neretva'' je, podsjeća Avaz, prije nešto više od 14 godina za 600.000 KM od tadašnje Općine Stari Grad kupio Halim Zukić, nekadašnji vlasnik VGT osiguranja iz Visokog. Iako je nakon kupovine punih šest godina čekao neophodna odobrenja, radovi su stali na prvoj fazi, uslijed čega je objekt ovog nekada čuvenog hotela, koji se nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, postao pravo ruglo.

Bljesak.info / Počelo postavljanje krova na hotelu ''Neretva''

Zukić je, konačno, brojnim špekulacijama koje su se iznosile stao ukraj kada mu je lani iz nadležnog gradskog odjela izdano odobrenje za privremeno zauzimanje javne površine u svrhu ograđivanja gradilišta radi izvođenja radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta hotela ''Neretva''.

Nedugo poslije otpočeli su radovi koji se izvode pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, a svoja vrata bi trebao otvoriti na ljeto 2021. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close