Počupaj pa sadi

Mostar: Novi drvored na novoj prometnici

U siječnju je upravo ulica Ante Starčevića ostala bez svojeg tradicionalnog drvoreda. Pa je tako drveće, koje je tu raslo godinama, nestalo pod slojem betona.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 03. 2021. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je sadnja drveća u ulici Ante Starčevića u Mostaru nakon što je zbog izgradnje nove prometnice stari drvored uklonjen.

Radi se o, kako doznajemo, sadnicama poljskog brijesta, koje bi trebale zamijeniti uklonjeni drvored lipa.

Sadnja drvoreda u ulici Ante Starčevića - Počela sadnja novog drvoreda u Mostaru

Foto: Bljesak.info / Sadnja drvoreda u ulici Ante Starčevića

Drvored je stradao kako bi se prometnica mogla pomaknuti jer joj je smjer remetio stepenište zgrada u kojima su smještene federalne institucije.

Građani su, dodušpe na društvenim mrežama, prosvjedobvali protiv uklanjanja drvoreda. 

Grad betona

No, novo uklanjanje mostarske hladovine navodno očekuje i nastavau ulice zbog četiri prometne trake kojima bi se Španjolski trg trebao povezati s kružnim tokom u naselju Centar 2.

Sadnja drvoreda u Mostaru - Počela sadnja novog drvoreda u Mostaru

Foto: Bljesak.info / Sadnja drvoreda u Mostaru

Kako smo ranije pisali, prije rata u gradu Mostaru postojala je obveza da se pri formiranju novog stambenog objekta zasadi i prateće zelenilo kao sastavni dio cijelog prostora.

"Vi danas cijelu parcelu možete iskoristiti za gradnju stambenog objekta. Bez ikakvog problema možete ju pokriti betonom da ne zasadite niti jedno stablo. To u svijetu nigdje nije dopustivo", kazao je ranije za Bljesak.info magistar poljoprivrede i pejzažne arhitekture Bojan Spasojević.

Milijun stabala

Spasojević je upozorio kako je zbog nedostataka zelenih površina u ljetnim razdobljima temperatura u dijelovima grada povišena za 7 do 9 stupnjeva Celzijevih.

Foto: Bljesak.info / Sadnja drvoreda u Mostaru

Također, poražavajuća je činjenica kako pojedina naselja više nemaju ni travnjake oko zgrada koji bi  donekle mogap rashladiti prostor.

"Mostaru nedostaje milijun stabala s obzirom na broj stanovnika i s obzirom da se nalazimo u osmoj klimatskoj zoni i da nam je potrebno negdje između 9 do 11 stabala po stanovniku. Mostar ima tek oko 6 800 stabala u drvoredima, sa svim dvorištima i slično negdje oko 28.000 što je i dalje premalo, izuzmemo li park šumu koja se nalazi u jako lošem stanju. Imamo kroničan nedostatak stabala. Povećavaju se urbane zone, a problem stvara i neplanska sadnja gdje se nepropisno sade stabla, na nepropisnim udaljenjima i slično. Sa druge strane, u problemu smo devastacije svega što se posadi", istaknuo je Spasojević za Bljesak.info.

 

Kopirati
Drag cursor here to close