Sastanak u Vladi

Plin bi u Hercegovinu trebao stići do 2024. godine

Herceg je dao punu potporu nastavku Projekta i dovođenju ekološki najprihvatljivijeg fosilnog goriva u Hercegovinu, spajanjem plinske transportne mreže u BiH s plinskom mrežom Hrvatske, što će ovom prostoru omogućiti sigurnu opskrbu plinom i nabavu t
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 07. 2021. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i zastupnik u županijskoj skupštini i Željko Laketić, županijski ministar gospodarstva, održali su u ponedjeljak sastanak s predstavnicima USAID-a BiH, objavila je Vlada HNŽ-a.

Tema razgovora bili su projekti plinofikacije HNŽ-a, kroz projekt Južne interkonekcije, i nastavak suradnje na projektima implementiranja elektroenergetske učinkovitosti na javnim, a kasnije i na privatnim objektima.

Predstavnici USAID-a podsjetili su kako proceduralna problematika ide svojim tijekom i kako su za sami projekt plinofikacije, čiji je investitor tvrtka BH Gas, uz potporu USAID-a, završeni Idejni projekt, Studija izvodljivosti i Studija utjecaja na okoliš.

''Ostaje nam ključno pitanje riješiti međudržavni sporazum između BiH i RH, s tim da je Hrvatska odnosno tamošnji investitor tvrtka Plinacro već riješila potrebnu proceduru i odredila i točku priključka na međudržavnoj granici. Po projektnoj dinamici, plin bi u Hercegovinu, transportnom odnosno magistralnom mrežom, trebao stići do 2024. godine, kada je predviđen završetak projekta, a onda je na mjesnim razinama razvijati sekundarnu mrežu, osnivati specijalizirane tvrtke i sl.'', kazao je Mak Kamenica, direktor USAID EPA Projekta.

Herceg je dao punu potporu nastavku Projekta i dovođenju ekološki najprihvatljivijeg fosilnog goriva u Hercegovinu, spajanjem plinske transportne mreže u BiH s plinskom mrežom Hrvatske, što će ovom prostoru omogućiti sigurnu opskrbu plinom i nabavu toga energenta na tržištu Europske unije.

''Mi ćemo, putem našeg resornog ministarstva, ali i Vlade u cjelini, biti na raspolaganju za sve ono što se od županijske vlasti očekuje, razumijevajući podijeljene mjerodavnosti na više razina kada je riječ o ovim strateškim projektima na polju energetike. Međutim, i ovom prigodom poručujem kako očekujem stalnu komunikaciju i koordinaciju, napose po vertikalnoj liniji jer ne bi bilo dobro županije dovoditi pred svršen čin. Zato me posebno raduje inicijativa USAID-a da uskoro organizira zajednički sastanak svih predsjednika županijskih vlada i resornih ministara kako bismo razmijenili informacije o posebnostima naših administrativnih područja i poduzeli sve potrebne korake za kvalitetnu i sigurnu plinofikaciju županija, uz maksimalnu zaštitu naše životne sredine'', poručio je Herceg.

Tijekom sastanka bilo je govora o i modelima nastavka suradnje na planu podizanja razine energetske učinkovitosti, što Vlada HNŽ-a aktivno provodi posljednjih pet godina, dok su predstavnici USAID-a upoznali Hercega i s paketom zakonskih rješenja na kojima USAID radi s ciljem približavanja elektroenergetskog sektora u BiH aktualnim direktivama EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close