Građani protiv betona

Planiranje park(ing)a: Veliko NE u Mostaru

Javna rasprava u kojoj su građani odlučno rekli ne, i time iznenadili one što odlučuju o projektima u gradu, pokazala je kako se može utjecati na donošenje odluka ma koliko to mrsilo planove…
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 07. 2021. u 09:03 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NE, čulo se na javnoj raspravi povodom projekta u Ulici Leopolda Mandića u Mostaru kojim je, pod krinkom obnove parkova u ovom mostarskom kvartu, na zelenim površinama planirana izgradnja parkirnih mjesta.

Slučajno saznali

Javna rasprava je održana nakon što su se stanari zgrada u ovoj mostarskoj ulici pobunili protiv predloženog budućeg izgleda njihova kvarta. Tijekom rasprave moglo su čuti kako su uvjereni da bi projekt prošao do realizacije bez da građane itko išta pita i da oni slučajno nisu saznali da se na zelenim površinama ucrtavaju parkinzi. Tvrde kako je Mjesnoj zajednici rečeno kako projekt mora proći. Upozorili su i kako su svi prali ruke od projekta koji, kako im je rečeno, nije ni potpisan.

Naime, nakon što su vidjeli da djelatnici Gradske uprave naseljem nose nacrte i ucrtavaju parking mjesta u kvartu, građani su zatražili od mjesne zajednice uvid u projekt. Dobili su prvo plan gradnje kapelice svetom Leopoldu, potom zakašnjelo rješenje o izmještanju smeća da bi na kraju dobili plan koji im je u potpunosti neprihvatljiv.

Iako su pojedini gradski vijećnici na javnoj raspravi tvrdili da je ucrtano samo stvarno stanje u naselju, stanari su ih u tome razuvjerili te odbili ideje iz Grada da sve one površine što su nesavjesni građani pretvorili u parking nesavjesnim parkiranjem postaju službena parking mjesta.

Diktiranje

Odbijaju, kako kažu, da budući izgled grada diktiraju oni koji se nesavjesno ponašaju te traže da se zelene površine vrate prvobitno stanje, da se iz projekta izbace parkirna mjesta u parkovima te da se u njega uvede ono što je ''preskočeno''. A to je javna rasvjeta, sustav natapanja kao i nelogičnosti s proširenjem ceste opet na račun zelenih površina. Građani odbijaju bezidejne ideje o betonskim površinama u dječjem igralištu u kojeg je ubačeno skoro 40 četvornih metara betona i betonskih ploča kao i još bezidejnije i bezrazložnije popločavanje parkovskih površina. Imaju, kažu, dojam da je cilj bio potrošiti betonske kockice i beton i da bi sve bio samo još jedan netransparentan projekt.

Poučeni su, kažu, dosadašnjim rješenjima u mostarskim parkovima koja su se pokazala promašenima pa obnovljeni parkovi ostaju nedovršeni, a zelene površine ostavljene na milost i nemilost mostarskim žegama. Također, stanari su zatražili i da se u plan uključi i procjena potrebe za novim biljkama u parku što u pravljenju projekta nije zatraženo, a i složni su kako u ovom naselju treba ubrzati demoliciju kako bi napokon saznali kakvim prostorom raspolažu u svojem kvartu.

S druge strane, pojedini gradski vijećnici isticali su samo kako je najbitnije da se ne zaustavlja projekt kako se ne bi izgubio novac namijenjen ovim zelenim površinama i uređenjima parka.

I vrh stranke u parku

Zanimljivo je kako se na javnoj raspravi pojavio veliki broj građana, ali i mostarskih gradskih vijećnika, a potom i nekih visokih stranačkih dužnosnika koji su se na licu mjesta željeli uvjeriti u razloge ne baš viđene građanske bune u Mostaru. Vijećnici su uvjeravali građane da su na njihovoj strani i da se neće ništa napraviti što je protivno volji stanara i da im je drago da su građani pokazali koliko im je stalo do njihova naselja.

Zbog toga je najavljena nova javna rasprava na kojoj bi se trebao donijeti konačan sud ili barem biti bliže njemu kad je u pitanju uređenje ovoga kvarta i to na način da o tome odlučuju oni na koje utječe ovaj plan a ne odokativno crtanje, nečije skrivene želje i potreba da namjenski novac ne propadne bez obzira na aljkavost projekta.

Građani su upozorili kako se i u drugim mostarskim kvartovima može očekivati isto i da se pripremaju nove ideje za obračun sa životnim prostorom u Mostaru. Javna rasprava u kojoj su građani odlučno rekli ne, i time iznenadili one što odlučuju o projektima u gradu, pokazala je kako se može utjecati na donošenje odluka ma koliko to mrsilo planove onih koji su mislili da se nešto može progurati bez stanara.

Grad Mostar ionako se hvali da mijenja politiku, da građane uključuje u odluke, da neće graditi ništa što narušava grad i da želi biti ugodno mjesto za život. Iako je nekima tijekom javne rasprave bilo neugodno, ovo mostarsko NE trebalo bi život u gradu učiniti ugodnijim i biti dokaz svima onima kojima netko crta nešto iza leđa da aljkavo planiranje mogu spriječiti.

Kopirati
Drag cursor here to close