Džepovi

Milijardu KM zaduženja: Najviše novca ide u HNŽ

Između ostalog, zaduženja kod stranih kreditora planirana su za gradnju dionica autoputa na Koridoru 5C, gradnju vjetroelekerana Podveležje, Vlašić i Bitovnja u Konjicu…
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 05. 2019. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH ove godine bit će zadužena za nešto više od milijardu maraka. Tako će ukupni dug s krajem ove godine narasti na više od 5,7 milijardi KM, navodi se u Planu zaduživanja za 2019.

Avaz piše kako će prema ovom dokumentu koji je nedavno usvojila Vlada FBiH, trećina novca, točnije 370 milijuna maraka, biti utrošena na krpljenje proračunskih rupa. Ta sredstva za financiranje proračuna planiraju se nabaviti kroz emisiju trezorskih zapisa i obveznica. Ostatak od 652,13 milijuna KM uzima se od stranih kreditora i namijenjen je za realizaciju kapitalnih projekata iz trogodišnjeg Programa javnih investicija.

Kredite ćemo, navodi Avaz, uzeti od desetak organizacija, a najviše od Europske investicijske banke (EIB). Kada se sagleda Program javnih investicija, vidljivo je da je najveći iznos ovogodišnjeg zaduživanja namijenjen za cestovnu infrastrukturu i proizvodnju struje.

Teritorijalno, najviše sredstava bit će usmjereno u projekte koji se izvode na području Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Između ostalog, zaduženja kod stranih kreditora planirana su za gradnju dionica autoputa na Koridoru 5C, gradnju vjetroelekerana Podveležje, Vlašić i Bitovnja u Konjicu, hidroelektrana Vranduk i Janjići, modernizaciju magistrala kroz sanaciju tunela, mostova, crnih točaka i kroz gradnju traka za spora vozila.

Dosta sredstava ide i za poljoprivredu te projekte vodoopskrbe u dvadesetak gradova, kao i za zatvaranje kolektivnih centara, projekte energetske efikasnosti koje kreditira Svjetska banka, projekte zaštite od poplava, podršku zapošljavanju...

Nakon otplate dijela ranijeg duga novcem koju je u tu svrhu predviđen ovogodišnjim proračunom, ukupan dug Federacioje BiH na kraju 2019. godine bit će za 378,97 milijuna KM veći nego na kraju 2018.

''Imajući u vidu iskustva u pogledu implementacije kapitalnih projekata, pretpostavka je da bi stupanj realizacije mogao iznositi oko 50 posto od planiranog. U tom slučaju, ukupan dug bio bi veći za oko 53 milijuna KM'', piše u planu zaduženja, navodi Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close