Urbanizam u Mostaru

Pismo čitatelja: Trpanje Mostara zgradama

Građani su otrpjeli mnoge kompromise u prostoru na štetu zajedničkih interesa, ali se u zadnje vrijeme ova građevinsko-urbanistička ekipa toliko osilila da se više i ne trudi da prikrije ove svoje aktivnosti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 02. 2018. u 12:17 Dalibor M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iako je planovima omogućeno napredovanje grada na Sjeverni logor i u Rodoč, investitorima se to još ne isplati već se trpaju u već izgrađene zone, opterećujući podkapacitiranu infrastrukturu i bitno umanjujući kvalitete stanovanja svih ostalih građana'', piše čitatelj portala Bljesak.info u pismu u kojem upozorava na nekativne posljedice stanogradnje podljednjih godina u Mostaru.

Pismo prenosimo u cijelosti: 

U zadnje vrijeme se mnogo radi na prometnoj infrastrukturi, ali bez strategije i najčešće na osnovu ''intuitivnosti'' Gradonačelnika i njegovih suradnika Mostar ima dosta promašenih prometnih rješenja i skupih eksperimenata.

Mostar već dugo nema Gradskog vijeća koji, kao kolektivni organ, naručuje i usvaja prostorne i regulacijske planove, ali to nije razlog za gradnju mimo planova prostora. Iako i gradnja sukladno planovima omogućava ''poduzetnicima'' jako isplative intervencije u prostoru, jer se planovi uglavnom rade po njihovim zahtjevima, u zadnje vrijeme je ''ozakonjeno'' i  građenje koje nije utemeljeno na planovima.

Pod parolom ''da se grad ne može zaustaviti'' radi se tako ''u fušu'' da bi se budućim planovima tako nešto pravno pokrilo.

Građani su otrpjeli mnoge kompromise u prostoru na štetu zajedničkih interesa, ali se u zadnje vrijeme ova građevinsko-urbanistička ekipa toliko osilila da se više i ne trudi da prikrije ove svoje aktivnosti.

Ekonomska i politička kriza natjerala je stanovnike da gledaju samo svoju golu egzistenciju, a građevinsko-urbanistička inspekcija koja treba kontrolira provođenje planova (ne)radi svoj posao.

Sjetimo se samo ''totalne rekonstrukcije'' Hotela Mostar jer se terminom ''rušenje i nova izgradnja'', u ovoj zoni bez detaljnog plana, nije moglo izdati odobrenje za izgradnju.

Tako je na Bijelom brijegu izdana urbanistička suglasnost za dogradnju 30 puta veće površine od postojećeg objekta iako se dogradnja odobrava za max. 50% površine postojećeg objekta.

U zadnje vrijeme je aktualna reklama za planirane stambene objekte ''Raljevina'' u atraktivnoj zoni uz Radobolju. Ne bi to bilo ništa neobično da tu zonu nije detaljnim i prostornim planovima grad davno zaštitio kao rekreacijsku zonu u režimu izgradnje I. stupnja koji za građenje zahtjeva detaljni plan, a  koji u ovoj zoni nikad nije izrađen.

Tako će svi stanovnici grada ostati bez ove zone za rekreaciju kao dijela zelenog pojasa Stari most-Bare za koju je nemoguće naći zamjenu. Na koji način je odobrena ova izgradnja ostaje tajna, ali u svakom slučaju nije sukladno zakonu.

Grad je nedavno izradio projekt podzemne garaže u Centru II. iako je samo na dijelu te garaže planom predviđena takva izgradnja. Vjerojatno po nagovoru potencijalnih investitora, kojima se više isplati veća garaža, ova je mimo plana odobrena i na dijelu parcele osnovne škole i to pod planiranom sportskom dvoranom i sportskim terenima škole.

Kao ''neće im smetati'' tako je svojevremeno odobrena i izgradnja podzemne garaže ispod sportskih terena građevinske škole koji su, zbog neadekvatne parodifuzije, sada skoro neupotrebljivi. Ili dvorište ekonomske škole namijenjeno sportskim terenima koje je dodijeljeno za plaćeni parking, a na čijem je dijelu sada (isto mimo plana) izgrađen trajni objekt na mjestu montažnog objekta omladinskog centra.

U centru II. je na mjestu planiranog vrtića sada planirana crkva. Tako, malo po malo, otimamo djeci od usta prostore koji su ionako za njih nekada skromno normirani.

Na Zgonima II. je u zadnje vrijeme izgrađeno veliko krilo uz tzv. City centar iza Oil-AC crpke, također bez planske osnove, a napokon pokrenuta izgradnja poslovnog objekta uz Euroherc ''ispala'' je dvije etaže viša od planom dopuštene.

Kako se sve to uopće dopušta ostaje tajnom za sve nas koji gledamo kako osigurati golu egzistenciju.

Kopirati
Drag cursor here to close