Plenković i Keqiang

Pelješki most simbol je suradnje dviju država s EU-om

Most gradi kineska državna tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), a uvelike ga financira EU.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 04. 2019. u 13:57 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pelješki most ostat će trajan spomenik prvih nekoliko godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, poručio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković s gradilišta u Brijesti koje je posjetio s kineskim premijerom Lijem Keqiangom. 

 Dvojica premijera su simbolički u more spustili posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje mosta, najveći od njih 150 koji će biti središte mosta, a potom su otkrili prigodnu metalnu ploču za završetak prve faze gradnje. 

 Most gradi kineska državna tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), a uvelike ga financira EU. 

 "Vani je kiša sve jača", rekao je kineski premijer o pljusku koji je stigao na gradilište zajedno s izaslanstvima. "To šalje poruku graditeljima naše tvrtke da most treba izdržati sve vremenske uvjete". 

 "Mi u Kini kažemo da poslije kiše dolazi duga, zato će most, kad bude izgrađen, biti duga na zemlji, a kineski graditelji s hrvatskim prijateljima mogu slaviti jedno takvo čudo", poručio je Keqiang u za tu prigodu postavljenom šatoru na lokaciji budućeg mosta. Istaknuo je i da je taj projekt važan i za suradnju njegove države s Europskom unijom. 

 Li je u posjet Hrvatskoj stigao sa summita EU-Kina u utorak u Bruxellesu. 

 Premijer Plenković poručio je kako je Pelješki most za Hrvatsku posebno važan "jer će njegova realizacija predstavljati trajni spomenik, u najvidljivijem smislu, prvih nekoliko godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji". 

 Hrvatski premijer kazao je i kako je u građevinskom smislu most jedan od najznačajnijih koji se gradi u Europi proteklog desetljeća. 

 "Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina mosta 80 tisuća tona čelika, što pod vodom, što iznad, a to ilustrativno znači da će težiti kao deset Eiffelovih tornjeva", istaknuo je. 

 "To pokazuje o kakvom se pothvatu radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje kad postavlja ove pilote koji su sa 130 metara praktički jedni od najdužih u povijesti izgradnje bilo kojih mostova u svijetu", dodao je Plenković i ponovio kako je tim projektom suradnja Kine i Hrvatske dobila sasvim novu dimenziju. 

 Most je zajedno s prilaznim cestama ukupne vrijednosti 520 milijuna eura, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close