Povezivanje Hrvatske

Pelješac: Gradnji mosta virus ne može ništa

Finalizira se betoniranje upornjaka koji se pripremaju za montažu rasponske konstrukcije. Tako je napravljena skela koja omogućava montažu prvog raspona između upornjaka na kopnenoj strani i prvoga stupa koji je već ranije izveden.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 04. 2020. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradilište pelješkog mosta, piše Slobodna Dalmacija, ne osjeća teret krize izazvane koronavirusom koja potresa cijeli svijet. Istodobno se bez problema radi i na pristupnim cestama, probija se tunel “Debeli brijeg”, ključan objekt na trasi pelješke ceste koji će omogućiti pristup mostu.

''Tako, dok se Hrvatska bori s koronom, radovi na mostu koji grade radnici iz Kine, od kojih je većina pristigla upravo iz pokrajine Hubei, napreduju predviđenom dinamikom. Petstotinjak Kineza radi u tri smjene. Nalijevaju stupove koji će nositi čeličnu konstrukciju budućeg mosta, a koja je brodom nedavno dopremljena iz Kine'', pišu splitkse novine.

Nema zastoja

Uskoro se očekuje dolazak i drugog kontingenta čeličnih blokova. Premda se ne zna točan datum, pretpostavlja se da će to biti za otprilike mjesec dana, jer su dvije tvornice koje su bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa u Kini ponovno počele s radom. Zato se ne očekuju nikakvi zastoji na gradilištima u Komarni i Brijesti, a Neretvanski kanal svaki dan poprima novu vizuru, navodi Slobodna.

''Svi su radnici na gradilištu zdravi, a otkako je krenula zaraza koronavirusom, nitko nije dolazio s Dalekog istoka. Oni koji su s gradilišta otišli u Kinu, a među njima je desetak poslovođa, nisu se vraćali, i njihov se povratak ni ne planira dok traje pandemija'', navodi Slobodna Ddalmacija dodajući kako je postojeći broj radnika sasvim dovoljan za nastavak ovakve dinamike radova, koja ide više nego dobro jer je završena gradnja prvog stupa budućeg mosta.

''Čelična nosiva konstrukcija već se montira na upornjaku na kopnenoj strani u Komarnoj. Čelični blokovi najprije se polažu na skelu pa se spajaju zavarivanjem. Također se radi na nekoliko stupova u moru na kojima su završene naglavnice. Trenutačno se poslovi odvijaju na stupovima broj četiri, pet, šest, sedam, osam i devet u moru, te na stupnome mjestu broj trinaest na kopnu s pelješke strane'', rekao je voditelj gradilišta Jere Šegedin iz Hrvatskih cesta.

Osim toga, finalizira se betoniranje upornjaka koji se pripremaju za montažu rasponske konstrukcije. Tako je napravljena skela koja omogućava montažu prvog raspona između upornjaka na kopnenoj strani i prvoga stupa koji je već ranije izveden.

I prije roka

U moru je još uvijek brod koji je dovezao čelične dijelove za rasponsku konstrukciju iz Kine, koji se još iskrcavaju. Kako se i pretpostavljalo, iskrcavanje ide sporije zbog težine elemenata. Naime, brod je dovezao više od 200 tona čeličnih profila za konstrukciju budućeg pelješkog mosta, a natovaren je baš u Wuhanu, koji je epicentar pandemije koronavirusa.

Kinezi na pelješkom most rade dan i noć, pa ako se radovi nastave ovakvom dinamikom, dovršit će se i prije predviđenog roka u srpnju 2021. godine. No to ne uključuje i radove na pristupnim cestama od Jadranske magistrale i Komarne, preko Brijeste do Stona, gdje su radovi zbog peripetija oko javne nabave i izbora izvođača kasnili više od godine dana. Ipak, sada se dobro radi i na pristupnim cestama pelješkom mostu.

Na predjelu Duboka trenutačno se priprema teren za pristupnu cestu nedaleko od ulaza na gradilište; krči se šuma i makija, nakon čega će uslijediti zemljani radovi. Ovu dionicu pristupne ceste dobila je tvrtka “Strabag”, koja je u studenom uvedena u posao. Riječ je o dionici službenog naziva Duboka – Sparagovići/Zaradeže, za koju se mjesecima nije mogao odabrati izvođač radova zbog brojnih žalbi koje su odgađale početak radova.

Pelješki most je imun na korona-krizu, radi se punom parom

Gradilište pelješkog mosta, na svu sreću, ne osjeća teret krize izazvane koronavirusom koja potresa cijeli svijet. Istodobno se bez problema radi i na pristupnim cestama, probija se tunel "Debel...

Premda je ta dionica duga samo 12,4 kilometra, u Hrvatskim cestama napominju kako se radi o vrlo zahtjevnom projektu koji uključuje izgradnju dvaju tunela, dvaju mostova i vijadukta, te ostalih popratnih komponenti.

Samoizolacija

Drugu dionicu pelješke ceste Sparagovići – Doli, dužine 18 kilometara, gradit će grčka tvrtka “Avax”, koja je počela s raščišćavanjem terena.

Do zastoja na gradilištu ne bi trebalo doći jer su kineske tvornice čelika koje izrađuju elemente za rasponsku konstrukciju počele s radom. Ne bi trebalo biti ni problema sa zdravstvenim stanjem radnika na terenu jer se Kinezi strogo pridržavaju uputa Epidemiološke službe. I prije početka epidemije u Hrvatskoj i o najmanjoj promjeni zdravstvenog stanja radnika obavještavali su dežurnog epidemiologa, koji je i zbog obične prehlade obilazio gradilište u Komarnoj i Brijesti.

''Kako doznajemo, nakon eskaliranja epidemije u Hrvatskoj kretanje na gradilištu je ograničeno. Nikome nije dopušten posjet gradilištu, pa su kineski radnici u svojevrsnoj samoizolaciji u kojoj udarnički grade most osluškujući što se događa u Hrvatskoj i Kini'', piše, između ostalog, Slobodna Dalmacija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close