Višegodišnja agonija

Stolac-Neum: Cesta duga 40 godina

Iz Cesta tvrde i da projekt nije opstruiran i da je stvarni problem u proteklom razdoblju bio nedostatak financijskih sredstava.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 02. 2018. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na brzoj cesti Stolac – Neum, o kojoj se priča godinama, nikako da se nastave konkretni radovi. O toj cesti se govori 40 godina.

U čemu je stvarni problem i tko je kriv za opstruiranje ovog projekta važnog za lokalnu zajednicu, ali i Federaciju i državu Bosnu i Hercegovinu, nitko ne govori službeno. Iz JP Ceste FBiH kažu da je očekivani završetak radova na ovoj cesti 2022. godine, prenosi novinska agencija Patria.

I zastupnica DF-a u Državnom parlamentu Hanka Vajzović zanima se za ovaj projekt pa je upitala "dokle se u ovom desetljetnom projektu u ovom trenutku zaista došlo."

''Kad će napokon cesta Stolac - Neum uistinu biti završena, zašto radovi nisu počeli i kada će?'', pitala je Vajzović.

Iz JP Ceste FBiH ističu da je izgradnja ceste Neum - Stolac veoma složen i skup projekt, na kojem su se godinama provodile razne aktivnosti, u ovisnosti od osiguranih sredstava, kako bi se projekat pripremio za kandidiranje i odobravanje kod međunarodnih financijskih institucija.

''Program modernizacije je prihvaćen i odobreno je kreditno zaduženje kojim je predviđeno da se projekat izgradnje ceste Neum - Stolac financira kreditom EIB+WB (Europske investicijske i Svjetske banke) i to tri dionice: dovršetak radova na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac, predviđena sredstva u iznosu od 6,61 milijun eura; izgradnja dionice Broćanac - Cerovica, predviđena sredstva od 21,46 milijuna eura i izgradnja dionice Cerovica - Drenovac, predviđena sredstva za tu dionicu su 12,79 milijuna eura'', kažu iz Cesta FBiH.

Postupak odobravanja kredita je spor i složen pa iako je Program modernizacije kandidiran 2014. godine kredit je odobren tek 2016., a efektivan je postao 7. listopada 2017. godine. Sredstva za eksproprijaciju nekretnina će osigurati Vlada FBiH.

''U proteklom razdoblju je pripremljena kompletna projektna dokumentacija na razini glavnog projekta, pripremljen elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum - Kiševo - Broćanac. Radovi su izvedeni na nivou BNS-a (bitumenizirani nosivi sloj izveden od asfaltne mješavine). Sve ove aktivnosti su financirane iz vlastitih sredstava JP Ceste i sredstava koje je osigurala Vlada – navode iz Cesta FBiH.

Odabrani su izvođači radova na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac i ugovori su potpisani krajem siječnja.

''Očekivani početak radova je prva polovica veljače 2018. Pripremljen je i tender za radove na potezu Prapratnica - Hutovo, uključujući i tunel Žaba'', navodi se dalje.

Iz Cesta tvrde i da projekt nije opstruiran i da je stvarni problem u proteklom razdoblju bio nedostatak financijskih sredstava.

''Sva do sada osigurana sredstva od strane Vlade FBiH i JP Ceste FBiH za ovaj projekat su namjenski i blagovremeno utrošena'', tvrde iz Cesta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close