Poddionica Tarčin - ulaz u tunel Ivan

Pao potpis: 77.90 milijuna eura za dvadeset mjeseci radova

Sredstva su osigurana putem Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima od strane WBIF
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 08. 2020. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovi počinju, sutra, a za dvadeset mjeseci trebala bi biti izgrađena poddionica Tarčin - ulaz u tunel Ivan, čiji je ugovor za izgradnju vrijedan 77.903.313,84 eura potpisan danas u Mostaru, u sjedištu JP Autoceste FBiH.

Foto: Bljesak.info / U ponedjeljak potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan

Ugovor o izgradnji autoceste na dionici Tarčin - Konjic, poddionica Tarčin - Ivan, LOT 1, Tarčin - ulaz u tunel Ivan potpisali su Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalt d.o.o. u ime konzorcija izvođača radova Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i Granit AD Skopje te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste FBiH i Almedin Husomanović u svojstvu svjedoka ispred konzorcija izvođača.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Tarčin - ulaz u tunel Ivan je 77.903.313,84 eura, odnosno 66.584.028,92 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Europske investicijske banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima od strane WBIF (sredstva EU) u visini od 11,7 milijuna eura.

Foto: Bljesak.info / U ponedjeljak potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan

''Nakon što smo dobili novi Zakon o akcizama i nakon što smo dobili izmjene i dopune Prostornog plana, Autoceste su u posljednje dvije godine uspjele da potpišu osam ugovora što predstavlja 45 kilometara izgradnje na Koridoru. Ova dionica je bitna jer spaja tunel koji je već u izgradnji. Nadam se ćemo uspjeti u rokovoima završetka tunela, završiti ovu dionicu i uspjeti asfaltirati i tunel i ovih pet kilometara, te ih u isto vrijeme pustiti u promet'', rekao je u izjavi za medije Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor.

Najavio je i gradnju tunela Kvanj, koja će trajati 36 mjeseci, a zatim i tunel Prenj. Rok za završetak svih dionica je šest godina.

Govoreći o uvjetima rada u vrijeme pandemije, ističe kako Autoceste ne mogu spriječiti pojedinačne slučajeve, ali da do danas nisu prerasli u neki veći broj zaraženih da bi se obustavili radovi.

''Izvođači provode sve mjere kako bi zaštitili uposlenike, a pomažemo im i mi, kao i nadležni zavodi'', ističe Terzić.

Video: Tarčin - Ivan

Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalt d.o.o. rekao je za medije da je dionica Tarčin - tunel Ivan dionica duga 4,9 km te da ima milijun kubika zemlje za iskopati i milijun kubika izgraditi nasipa.

''Dva su velika objekta Vijadukt Raštelica 1 i 2, jedan je 518 metara i drugi je 620 metara i oni su na kritičnom putu koji trebamo uraditi za vrlo kratak rok. Za njih nam treba namanje 16-17 mjeseci da se izgrade i da sve ide po planu kako je predviđeno. Imamo četiri potputnjaka i jedno odmorište i sanaciju i izradu lokalne infrastreukture. Mi radimo tunel Ivan koji ima 1750 metara i trenutno smo lijevu cijev iskopali 450 metara, a desnu 350 metara što je jedno 25 posto od ukupne dužine tunela. Računamo da ćemo u narednih 12 mjeseci završiti proboj i spojiti ove dvije dionice na ljeto - jesen 2022. godine'', rekao je Ramić, iznoseći tehničke podatke.

Ministar prometa FBiH Denis Lasić najavio je novi niz ugovora, te kako je rekao “zaokruživanje“ Koridora.

''Uvjeren sam da ćemo i ovog puta sve uraditi na najbolji način i u bržem roku od predviđenog. Dosad smo izgradili oko 105 kilometara koridora, a trenutno se radi na preko 40 kilometara. Za dva mjeseca ćemo u funkciju pustiti još 11 kilometara, a realno je da kompletan koridor završimo do 2027. godine'', izjavio je Lasić.

Foto: Bljesak.info / U ponedjeljak potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan

Tehnički detalji

Dužina Lot-a 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan, iznosi 4,9 km.

Predviđeni rok izgradnje je 20 mjeseci.

Početak ove poddionice je na kraju izrađenje dionice autoceste Lepenica - Tarčin, odmah poslije
petlje Tarčin.

U prvom dijelu predmetne autoceste, na mjestu uklapanja u prethodnu dionicu pa sve do početka mosta M1 - Raštelica 1, u dužini od 1200 m trasa je u dosta visokim nasipima i armiranoj zemlji.

Nakon ovog sektora trasa prelazi mostom Raštelica 1 na suprotnu padinu. Most prelazi preko magistralne ceste M17 i rijeke Kalašnice. Most ima 13 raspona i ukupne je dužine 518 m.

Zbog ograničenog prostora predviđeno je odmaralište bez uslužnih objekata. Nakon lijevog odmorišta lociran je most M2 – Raštalica 2, koji premoštava magistralnu cestu i širu dolinu, tako da ovaj most ima 19 raspona i ukupnu dužinu 609 m. Desno odmorište zajedno sa uključnim i isključnim rampama locirano je na prostoru skoro od mosta M2 pa sve do ulaska u tunel Ivan, priopćeno je iz JP Autocesta.

Kopirati
Drag cursor here to close