Ukrug

Pao asfalt na kružni tok: Završeni radovi planirani još 1911. godine

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, rekao je nedavno kako će biti urađeno više kružnih tokova u gradu kako bi se povećalo protočnost i sigurnost promet
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 11. 2017. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi kružni tok na raskrižju ulica Stjepana Radića i kralja Tvrtka dobio je asfalt. Time je završeno uređivanje ovog raskrižja nakon postavljanja kanalizacijske mreže što će se spojiti na mrežu kolektora otpadnih voda.

Naime, ovo je još jedan u nizu kružnih tokova koji se grade ili su se izgradili u Mostaru u posljednje vrijeme. No, zanimljiv je podatak vezan za ovaj kružni tok kod Đačkog doma.

Bljesak.info / Novi kružni tok na raskrižju ulica Stjepana Radića i kralja Tvrtka dobio je asfalt

Kako je objavljeno na blogu Na granici sjećanja, koji se bavi temama iz mostarske povijesti, kad je pravljen plan grada 1911. godine, netko je od tada već izgrađenog Rondoa isprekidanim linijama produžio ulicu prema sjeveru, i baš na ovom mjestu, također iscrtanim linijama, ucrtao jedan novi Rondo.

''Pogledom na kartu grada Mostara iz 1911. godine jasno se vidi Rondo, izgrađen 1897. godine, sa svih šest ulica koje su se širile iz njega. Vidljivi su nazivi ulica Stephanie Alee i Liska ulica, dok za ostale ulice nisu uneseni nazivi iz onog vremena'', navodi autor bloga Smail Špago.

Na karti je uočljivo, da je u blizini Rondoa, prema sjeveru, isprekidanom linijom nacrtan još jedan kružni tok, koji je trebao biti izgrađen na današnjem raskrižju kod Đačkog doma, raskršće nekadašnjih ulica Vladimira Nazora i Ante Zuanića. Ulica Stjepana Radića tada nije ni postojala, ali je bilo planirano da se ta ulica spoji do hotela Mostar, kojega također nije bilo toga vremena, navodi Špago.

  Na granici sjećanja / Plan grada iz 1911. godine

Podsjećamo, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, rekao je nedavno kako će biti urađeno više kružnih tokova u gradu kako bi se povećalo protočnost i sigurnost prometa.

''Nastojimo pratiti i trendove, izići u susret vozačima i građanima, pa ćemo u skladu s tim provesti i istraživanje kako bismo utvrdili što građani i vozači misle o tim rješenjima, podržavaju li ih ili ne. Završetak ovog velikog projekta, prema dosadašnjim procjenama, planiran je do kraja srpnja 2018. godine'', rekao je Bešlić.

Također, dodao je kako će umjesto Đačkog doma, kad se iz njega isele županijske institucije, niknuti poslovni centar.

Foto: Bljesak.info / Radi se. Polako, ali sigurno!
Kopirati
Drag cursor here to close