Premještanje europskog sjedišta

Panasonic zbog Brexita iz Velike Britanije seli u Amsterdam

Veliki broj drugih multinacionalnih kompanija najavilo je premještanje iz Velike Britanije uoči ožujka 2019. godine, kada London službeno napušta EU.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 08. 2018. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanska kompanija Panasonic, koja se bavi elektronskim tehnologijama, premjestit će svoje europsko sjedište iz Velike Britanije u Amsterdam kako se bliži Brexit.

Cilj ovog poteza je da se izbjegnu potencijalni porezni problemi zbog britanskog napuštanja EU, rekao je izvršni direktor Panasonica za Europu Loran Abadie.

Veliki broj drugih multinacionalnih kompanija najavilo je premještanje iz Velike Britanije uoči ožujka 2019. godine, kada London službeno napušta EU.

I nekoliko japanskih financijskih kompanija najavilo je da će prebaciti svoje filijale iz Londona.

Odluka Panasonica uslijedila je zbog bojazni da bi Japan mogao vidjeti Veliku Britaniju kao "porezni raj" ako ukine korporativni porez kako bi privukla kompanije, rekao je Abadie.

Ako Panasonic bude plaćao manji porez u Velikoj Britaniji time bi se mogao kvalificirati za veći porez u Japanu, navodi BBC.

Abadie je rekao da kompanija razmatra ovaj potez već posljednjih 15 mjeseci zbog zabrinutosti u vezi sa pristupom slobodnom protoku robe i ljudi poslije Brexita.

List navodi da će radnici u oblastima revizije i financijskih operacija biti izmješteni, a oni koji se bave odnosima sa investitorima će ostati u Velikoj Britaniji.

Kopirati
Drag cursor here to close