Ideje Mosta

Ostanak mladih: Što mladima može dati domovina, to ne mogu ni Irska ni Njemačka

Radi popravljanja nepovoljne demografske slike Most predlaže tri zakona: Zakon o rodiljama i roditeljskim potporama, Zakon o doplatku na djecu i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 01. 2018. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Božo Petrov

Čelnici Mosta na stranačkoj su konvenciji pod nazivom "Pokret ostanka" u subotu u Splitu istaknuli da se u sljedećim godinama Most neće baviti ideologijom nego će pokretati inicijative koje će doprinositi opstanku mladih u Hrvatskoj te su pozvali svi zainteresirane da se svojim prijedlozima priključe "Pokretu ostanka".

U našim sadašnjim inicijativama nigdje niste vidjeli ideologije, niste vidjeli ustaše i partizane..naše će inicijative biti usmjerene na poboljšanje života građana te olakšanje pozicije poduzetnika i svih ostalih koji mogu doprinijeti razvoju Hrvatske, rekao je domaćin splitske programske konvencije Mosta Ante Čikotić, gradski i županijski vijećnik, u Vladi Tihomira Oreškovića pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.

Predsjednik Mosta Božo Petrov pozvao je sve zainteresirane da se uključe u projekt "Program ostanka" i svoje prijedloge dostave Mostu koji će se u Hrvatskom saboru zauzimati za pretakanje tih prijedloga u zakonske inicijative i tako doprinositi zaustavljanju odlaska mladih iz Hrvatske.

"Most želi da se vaš glas čuje u Saboru, jer svi drugi imaju svoje mentore ili su na 'daljinski', vjerujte da je to tako" rekao je Petrov.

Više puta je istaknuo važnost ostanka mladih u Hrvatskoj.

"Mogu Irska, Njemačka i druge zemlje davati veću plaću i imati bolji standard, ali ono što vam može pružiti vaša domovina, obitelj, naše sunce i more, naša Slavonija - to vam ne može dati ni Irska ni Njemačka ni bilo tko drugi", poručio je Petrov mladima, a građanima da promisle za koga će glasovati jer "oni koji danas vladaju i koji su vladali 20 godina, stavljaju na rulet budućnost vaše djece".

Pranjić: Most do 2021. želi četiri dalmatinske županije

Regionalni koordinator Mosta za četiri dalmatinske županije Ante Pranjić najavio je kako Most ima ambiciju preuzeti vlast sve četiri županije na sljedećim lokalnim izborima.

"Cilj je 2021. preuzeti sve četiri dalmatinske županije, a do tada ostvariti maksimalnu suradnju Mostovih i nezavisnih načelnika, gradonačelnika koji u svojim lokalnim sredinama imaju slične ili iste probleme," istaknuo je Pranić.

Politički tajnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja je u svojem govoru istaknuo kako je današnja programska konvencija "dokaz da Most nije uvijek protiv nego da ima rješenja.“

„Nastavit ćemo nuditi rješenja, ali i raskrinkavati korupciju i ponuditi nadu. Postoji politička opcija koja je dva puta preuzela odgovornost, dva puta smo odustali od pozicija jer smo inzistirali na borbi protiv korupcije i na svojim principima. Jedini glas koji nije bačen je glas za Most. Sada imamo dvije godine i lokalnog i nacionalnog iskustva. I dalje su oni iskusniji od nas, ali oni nemaju srce koje imaju naši ljudi i to je naša snaga,“ rekao je Grmoja.

Most priredio tri zakona za popravljanje demografske slike

Dužnosnici Mosta predstavili su više inicijativa za demografiju, poduzetništvo, energetiku, pravosuđe i reformu javne uprave koje će proslijediti u saborsku proceduru kao zakonske inicijative kojim bi se doprinijelo ostanku mladih u Hrvatskoj.

Ističući kako je hrvatska demografska slika porazna, iznijeli su podatak da je u prosincu 2017. zabilježen najveći pad broja stanovnika u posljednjih 20 godina, te su potrebne korjenite promjene radi zaustavljanja negativnog demografskog trenda.

Radi popravljanja nepovoljne demografske slike Most predlaže tri zakona: Zakon o rodiljama i roditeljskim potporama, Zakon o doplatku na djecu i Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Kopirati
Drag cursor here to close