Terzić

Osigurat ćemo 100 milijuna maraka za brze ceste

''Osim što se radi o učinkovitom načinu, želimo pokazati Vladi FBiH da na ovaj način možemo dugoročno riješiti problem financiranja gradnje brzih cesta, dakle da to bude model za ubuduće, a koji ne uključuje kredite kod komercijalnih banaka'', navodi
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 05. 2018. u 09:37 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Autoceste FBiH" nakon blokade više od 100 milijuna maraka, koje su na posebnom računu Centralne banke BiH prikupljene od putarina, sačinile su plan kako prevazići krizno razdoblje. Direktor ovog poduzeća Adnan Terzić kazao je za "Avaz" da se planira emisija obveznica "Autocesta" u vrijednosti od 100 milijuna KM, od čega će se nastaviti financirati gradnja brzih cesta. 

''Osim što se radi o učinkovitom načinu, želimo pokazati Vladi FBiH da na ovaj način možemo dugoročno riješiti problem financiranja gradnje brzih cesta, dakle da to bude model za ubuduće, a koji ne uključuje kredite kod komercijalnih banaka'', navodi Terzić. 

On ističe kako je Vlada FBiH odobrila 100 milijuna KM od sredstava dobivenih nakon isplate klirinškog duga. 

''Ta su sredstva namijenjena za brzu cestu Lašva - Nević Polje. Ali, to je samo trećina potrebnog novca'',  kaže Terzić.  

Kako dalje ističe, postoji interes banaka, privatnih i državnih poduzeća, pa i fizičkih osoba koja novac čuvaju u komercijalnim banka, gdje su uvjeti sve nepovoljniji. 

''Ponudit ćemo višu kamatnu stopu od komercijalnih banaka i sasvim sigurno možemo privući investitore'', kaže Terzić. 

''Ako europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investiraju u cestogradnju u BiH, zašto to ne bi učinila i naša Centralna banka? Mi garantiramo da može zaraditi više na kamantama ako investira u cestogradnju nego što zaradi držeći novac u stranim bankama uz minimalnu kamatu, koja bi uskoro mogla biti čak i negativna'', rekao je Terzić za Avaz.


Kopirati
Drag cursor here to close