Kreditno zaduženje

Osigurano 50 milijuna eura za gradnju dionice ''tunel Ivan''

Za lot 2 ove dionice - tunel Ivan osigurana su kreditna sredstva u iznosu od 50 milijuna eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 02. 2019. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izuzima se šumsko zemljište i mijenja se njegova namjena u građevinsko za potrebu izgradnje autoceste na koridoru Vc, dionica Tarčin - Ivan, dio je je teksta koji se nalazi u prijedlogu odluke o izuzimanju i promjeni namjene zemljišta za potrebe izgradnje autoceste na koridoru Vc na navedenoj dionici, a koji je na nedavnoj sjednici usvojila Vlada Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Inače, za realizaciju ove odluke zadužuje se Federalno ministarstvo prometa i veza, JP Autoceste Federacije BiH, svatko od njih u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti. Inicijativu o izuzimanju i promjeni namjene šumskog u građevinsko zemljište podnijeli su iz JP Autoceste Federacije BiH s prijedlogom odluke u kojem je dostavljen prikaz šumskih površina po katastarskim općinama.

Prema prijedlogu, izuzeta su 3764 četvorna metra šume općine Hadžići - KO Tarčin, čak 78.732 četvorna metra šume iz KO Raštelica, također općina Hadžići, te 692 četvorna metra KO Bradina - općina Konjic.

Ranije su iz JP Autoceste Federacije BiH zatražili žurno donošenje odluke Vlade Federacije BiH o izuzimanju zemljišta budući da je to uvjet za dobivanje nove urbanističke suglasnosti za izgradnju predmetne dionice koja je podijeljena na dva lota.

Za lot 2 ove dionice - tunel Ivan osigurana su kreditna sredstva u iznosu od 50 milijuna eura, a već tada je bio pokrenut postupak nabave za izbor izvođača radova i nadzora po postupku kreditora.

U obrazloženju koje se navodi u dokumentima stoji kako je zakonski temelj za donošenje ove odluke sadržan u odredbama Zakona o autocesti na koridoru Vc koji propisuje da kada pojas autoceste zauzima šumsko zemljište, odnosno zemljište na kojem je potrebno izvršili krčenje šume, promjena namjene zemljišta radi izgradnje navedene dionice vrši se odlukom Vlade Federacije BiH.

Kako je zakonima o građevinskom zemljištu i prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH definirano korištenje zemljišta, u kojima stoji da se gradnja mora vršiti samo na građevinskom zemljištu, bilo je potrebno izvršiti prenamjenu.

Budući da se radilo o šumskom zemljištu, morala se izvršiti prenamjena u građevinsko kako bi se mogla nastaviti gradnja dionice na koridoru Vc, a sve to u skladu s prostornim planom.

Kopirati
Drag cursor here to close