Uskoro kreću radovi

Osigurana 154 milijuna KM za prvu fazu brze ceste Goražde-Sarajevo

Putem programa koji je u srijedu usvojila Vlada FBiH bit će financirana izgradnja brze ceste Prača - Goražde LOT 1 tunel Hranjen prva faza u dužini od 5.500 metara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 12. 2018. u 14:45 Fena
Kopirati

Usvajanjem Programa utroška uplaćenog dijela sredstava "Kapitalni transferi javnim poduzećima – transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta“ u skladu s kojim će sredstva u iznosu od 153 milijuna maraka predviđenih u proračunu za ovu godinu biti prenesena na namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, i formalno su okončane aktivnosti oko utroška sredstava namijenjenih i za izgradnju prve faze brze ceste Goražde - Sarajevo'', izjavio je premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Emir Oković. 

Podsjetio je da će putem programa koji je jučer usvojila Vlada FBiH biti financirana izgradnja brze ceste Prača - Goražde LOT 1 tunel Hranjen prva faza u dužini od 5.500 metara. Time je, ističe Oković,  formalno finalizirano zatvaranje pune financijske konstrukcije za ovaj dio projekta.   

''Ono što je suštinski jeste da je od četiri javna ppduzeća u FBiH dio akumulirane dobiti usmjeren za realizaciju ovih projekata. Opće je poznato da je od strane BH Telecoma iznos od 65 milijuna KM predviđen za realizaciju probijanja tunela Hranjen i ovo su zapravo formalne aktivnosti gdje je uspostavljena puna prohodnost u tom dijelu. Ta sredstva će biti doznačena na poseban transakcijski kod federalnog ministarstva prometa i komunikacija i shodno aktivnostima na terenu istim će se pokrivati sve one situacije koje budu dolazile od izvođača, prema onoj dinamici radova, kako se to bude događalo na terenu'', pojašnjava Oković. 

Napominje da je zbog vremenskih prilika ali i žalbe koja se pojavila na izbor samog nadzora, prolongirano formalno službeno označavanje početka radova na izgradnji tunela Hranjen koje je bilo predviđeno u studenom. Međutim, dodaje, na terenu stvari idu svojim tijekom. 

''Činjenica je da izvođač radova već skoro dva mjeseca na terenu poduzima aktivnosti na izradi građevinskog kampa. Znamo da se radi o velikom građevinskom zahvatu koji uvjetuje takav pristup. Konkretno, postavljaju se svi oni objekti koji su neophodni izvođaču, izgradnja tzv. betonske baze i odgovarajuća zaštita cjelokupnog tog prostora kako bi se krenulo u izgradnju pristupnih cesta i probijanje samog tunela'', ističe Oković, uz napomenu da se privodi kraju izbor nadzora. 

Dodaje kako postoje dvije najpovoljnije ponude i da je postupak evaluacije u tijeku. 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najbitnije je da je taj proces otkočen u smislu da je riješeno pitanje žalbi i ovih dana ćemo imati punovažnu odluku, nakon čega će se zaključiti ugovor i tad ćemo naravno imati više informacija o izvođačima i njihovim obavezama. Bitno je da i jučerašnja odluka Vlade FBiH podrazumijeva pet milijuna za plaćanje samog nadzora, što je jako bitno u ovakvim vrstama projekata, pogotovo što se radi o modelu po žutoj knjizi, projektuj i gradi'', kazao je premijer BPK Goražde. 

Ugovor o izgradnji prve faze brze ceste koja će Goražde povezati sa glavnim gradom BiH potpisan je 22. rujna. Kompanija Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo odabrana je u otvorenom postupku kao izvođač radova. Prva faza projekta podrazumijeva probijanje glavne i servisne cijevi i izradu primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen što je najznačajniji, ali i najzahtjevniji dio izgradnje. 

Ugovorom je za izgradnju tunela preciziran rok od 36 mjeseci.

Kopirati