Općinsko vijeće

Tomislavgrad: Odobreno izdavanje koncesije za CHE Vrilo

Općinsko vijeće Tomislavgrada odobrilo izdavanje koncesije za CHE Vrilo
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 11. 2018. u 16:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinsko vijeće Tomislavgrada donijelo je rješenje kojim se daje prethodna suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na donošenje odluke za pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju Crpne hidroelektrane Vrilo (CHE Vrilo) na rijeci Šujici, na području općine Tomislavgrad. 

Iz Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije stigla je obavijest da je Javno poduzeće Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar dostavilo zahtjev za dodjelu koncesije putem samoinicijativne ponude za izgradnju CHE Vrilo na rijeci Šujici. 

U dostavljenoj informaciji navedeno da je Vlada Federacije BiH svojim aktima proglasila javni interes za izgradnju elektroenergetskih objekata, među kojima se nalazi i CHE Vrilo. 

Proizvodni elektroenergetski objekt CHE Vrilo tretiran je kao prioritetni objekt od javnog interesa, a za njegovu izgradnju Njemačka razvojna banka KfW odobrila je Elektroprivredi HZHB kreditna sredstva u iznosu od 100 milijuna eura. 

Također, Općinsko vijeće Tomislavgrada donijelo je rješenje kojim se daje prethodna suglasnost Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) za donošenje odluke o provođenja procedure dodjele koncesije za izgradnju vjetroelektrane Široka draga na parcelama označenim kao Korita. 

Odluku o dodjeli koncesije donosi Vlada HBŽ-a na prijedlog resornog ministarstva, uz prethodnu suglasnost općinskog vijeća lokalne zajednice. 

Na današnjoj sjednici Općinsko vijeće Tomislavgrad usvojilo je i odluku o subvencioniranju prijevoza studenata u akademskoj 2018./19. godine, koji imaju prebivalište na području općine Tomislavgrad. 

Prema toj odluci Općina će subvencionirati prijevoz studenata na svim relacijama od Tomislavgrada do mjesta studiranja u iznosu od 40 posto od cijene karte, osim Mostara za koji važe druge vrste subvencije. 

Subvencija će se moći koristiti četiri puta tijekom akademske godine, a pravo na subvenciju imaju redoviti studenti s prebivalištem na području općine Tomislavgrad koji studiraju u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj. 

Vijećnici su usvojili i Odluku o uvjetima i postupku legaliziranja bespravno izgrađenih građevina i građevina privremenog karaktera, kojom se regulira postupak, uvjeti i način legaliziranja građevina i drugih izvedenih radova u prostoru izgrađenih bez građevinske dozvole (bespravne građevine i bespravni radovi), rješavanje pravnog statusa građevina privremenog karaktera i postupanje organa u slučajevima započete izgradnje građevina na području općine Tomislavgrad.

Kopirati
Drag cursor here to close