BiH

Onome tko sat navija po svom kazna do 10.000 KM

"Svaka zemlja ima svoje službeno vrijeme, pa tako i BiH. Ukoliko bi netko izvršio transakciju mimo tog vremena, slijedi mu kazna predviđena zakonom"
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 06. 2019. u 11:29 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt zakona o službenom vremenu u BiH predvidio je drakonske kazne za one koji se ne budu pridržavali pravila i normi u tom zakonu.

Predviđene kazne, kako se navodi u nacrtu, za one gospodarske subjekte koji ne budu poštovali odredbe, a koje će kontrolirati inspekcija Instituta za mjeriteljstvo BiH, koja je i predložila ovaj dokument, mogu biti od 1.000 do 10.000 KM, a ukoliko ponove prekršaj, i zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju šest mjeseci. Takođe, predviđena je kazna i od 100 do 500 KM za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi ukoliko ne bude poštovalo službeno vrijeme u BiH te način računanja, realizacija i upotrebe službenog vremena.

Kazne se odnose posebno na poštovanje službenog vremena u BiH kada su u pitanju financijske transakcije, jer bi ovim nacrtom gospodarski subjekti bili kažnjeni ako bi inspekcija utvrdila da su financijske transakcije obavljali u vremenu koje nije predviđeno zakonom.

"Svaka zemlja ima svoje službeno vrijeme, pa tako i BiH. Ukoliko bi netko izvršio transakciju mimo tog vremena, slijedi mu kazna predviđena zakonom", pojašnjava izvor "Nezavisnih".

Nacrtom se, inače, definira službeno vrijeme u BiH, njegova upotreba, način računanja i mjerenje u komercijalne svrhe. Prema ovom dokumentu, službeno vrijeme u BiH je srednjoeuropsko, odnosno univerzalno koordinirano vrijeme (UTC) uvećano za jedan sat.

Ranije su iz spomenutog instituta najavili predlaganje zakonskog rješenja uz obrazloženje, kada je u pitanju odluka Europske unije o ukidanju i računanju ljetnog i zimskog vremena, da će BiH slijediti pozitivne zakonske odredbe EU, te bi i taj zakon trebalo da bude usklađen s tim odredbama. Europski parlament izglasao je ukidanje pomjeranja sata od travnja 2021. godine, a zemljama EU bit će ostavljeno da same odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. U nacrtu ovog zakona predviđeno je da neće biti potrebne izmjene kada u EU dođe do provođenja odluke da se vrijeme ne pomjera, dok će ljetno računanje vremena biti regulirano posebnim pravilnikom.

U razgovoru sa parlamentarcima nismo mogli dobiti ocjenu ovog dokumenta, jer, kako ističu, nisu upoznati sa detaljima.

Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Zastupničkom domu BiH, kazao je "Nezavisnim" da je odgovore, odnosno pojašnjenja za novi nacrt zakona o službenom vremenu u BiH tražio i od Instituta za mjeriteljstvo, ali i od Vijeća ministara BiH, ali da nikad odgovor nije dobio.

"Tražio sam da mi kažu kako će odgovoriti na odluku EU da udovolji zahtjevu 4,6 milijuna građana da se ukine šestomjesečno pomjeranje kazaljki na satu", kazao je Magazinović, objasnivši da mu ni to nije odgovoreno, a da za drakonske kazne ne zna.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je za "Nezavisne" da će tražiti da se ovaj dokument skine sa dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara, jer nema svih potrebnih mišljenja, ali i zato što sadržajno nije dobar.

"Naime, daju se prevelika ovlaštenja direktoru Instituta za mjeriteljstvo BiH, što je, po mom mišljenju nepotrebno", kazao je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close