Nelegalne dozvole

Ogorčenje na Bijelom brijegu: Čuljak skriva tužbu stanara?

U svom priopćenju za javnost navodi kako stanari ovog naselja putem odvjetničkog ureda 19. studenog prošle godine podnijeli žalbu Odjelu za urbanizam Grada Mostara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 02. 2021. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mario Ćosić, predstavnik stanara naselja Bijeli brijeg optužio je šefa službe za građevinske propise Odjela za urbanizam Grada Mostara, Zdravka Čuljka za, kako navodi, protuzakonito djelovanje, odnosno skrivanja žalbe koju su prije tri mjeseca uputili ovom odjelu.

U svom priopćenju za javnost navodi kako su stanari ovog naselja putem odvjetničkog ureda 19. studenog prošle godine podnijeli žalbu Odjelu za urbanizam Grada Mostara, što je protokolirano pod prijamnim brojem RRR 88664130, gdje traže obnovu postupka, odnosno da ih se uključi u postupak oko izgradnje zgrade na Bijelom brijegu investitora Joks d.o.o.  

''Nakon što mjesecima ne dobivamo povratnu informaciju o našem predmetu, jučer dobivamo odgovor drugostupanjskog organa – Ministarstva graditeljstva HNŽ-a da naša žalba nikada do njih nije stigla, što znači da je Zdravko Čuljak već tri mjeseca drži u ladici, čime prikriva ilegalnu gradnju na Bijelom brijegu, te protuzakonite dozvole koje je njegov odjel izdao.  Situacija je tim čudnija što se i Odjel za urbanizam i spomenuto ministarstvo nalaze u istoj zgradi – različiti ulazi'', navodi se.

Ističe kako su ranije kazneno prijavili Zdravka Čuljka i sad već bivšeg gradonačelnika Ljubu Bešlića kao izdavače ilegalnih dozvola, dok su za propust pri utvrđivanju terenske nepravilnosti prijavili inspektora Nebojšu Šarića te od Tužiteljstva HNŽ-a i FUP-a očekuju žurno postupanje o protupropisnim radnjama u njihovom naselju.  

Također, od novoizabrane vlasti u Mostaru očekuju hitno zakazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća Mostara na temu – URBICID – Zdravka Čuljka i Ljube Bešlića.

Podsjetimo, stanari naseljeni oko nove zgrade na Bijelom brijegu više od godinu dana vode borbu zbog dozvole koju je investitor Joks d.o.o. dobio za gradnju na mjestu gdje nije bilo dopušteno ništa osim nadograđivanja. Naime, na mjestu gdje se nalazila prizemna obiteljska kuća austrougarske gradnje izgrađena je stambena zgrada.

Bespravna gradnja je u Mostaru inače dugogodišnji problen, a mnogi stručnjaci ocjenjuju da je grad na Neretvi ovim problemom najogađeniji u posljednjih 25 godina. Planom demolacije iz Zavoda za prostorno uređenje i planiranje Grada Mostara iz 2012. godine, 767 objekata trebalo bi biti uklonjeno. I dok se čeka na uklanjanje starih, prave se novi bespravni objekti.

Kopirati
Drag cursor here to close