Zagvozd, Posušje, Novi Travnik, Mostar

Odobrena izrada idejnog projekta gradnje plinovoda preko Posušja

Projekt će biti realiziran na bazi dodijeljenih grant sredstava u vrijednosti od cca 1 milijun eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 07. 2019. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Bruxelles) u srijedu je odobrio početak implementacije izrade Idejnog projekta za Južnu interkonekciju BiH – RH (Zagvozd – Posušje – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar), priopćeno je iz poduzeća BH-Gas.

Odobrenje se odnosi na izradu Idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i isti je dodijeljen konzorciju Mott MacDonald u okviru CONNECTA projekta.

Projekt će biti realiziran na bazi dodijeljenih grant sredstava u vrijednosti od cca 1 milijun eura, te će na bazi izrade ove dokumentacije za koju se očekuje da će biti okončana u III kvartalu 2020. godine BH-Gas započeti proceduru pribavljanja urbanističke suglasnosti, čime će se izjednačiti razina dokumentacije koju je već izradila hrvatska kompanija Plinacro, i koja je za svoju dionicu konekcije prema BiH već 2018. godine dogovorila lokacijsku, odnosno urbanističku suglasnost, prenosi Klix.

Južna interkonekcija

Podsjećamo, Južna interkonekcija bi mogla omogućiti priključak na plinovod prema terminalu na Krku, čime bi se otklonila sadašnja potpuna ovisnost Bosne i Hercegovine o Rusiji. Napravila bi se dva ulaza i dva izlaza iz Bosne i Hercegovine kako bi se smanjio utjecaj ruskog plina.

Kako je ranije objašnjeno, riječ je plinovodu primarnog voda od Travnika do Hrvatske, dužine 115 kilometara. U pitanju je tzv. linijska infrastruktura i procedura gradnje je slična kao kod gradnje autoputa.

Optimistična prognoza je da bi plinovod mogao biti u funkciji 2023.

Stav BH-Gasa

"BH-Gas je sa radošću primio ovu vijest o odobrenju projekta od strane institucija iz Brisela, i time se nedvojbeno pokazuje posvećenost svih sudionika u ovom procesu da BiH osigura drugi ulaz prirodnog gasa u BiH i da time preinačuje svoje izvore i pravce opskrbljivanja, kako bi svi potrošači u FBiH, a i čitavoj BiH imali potrebne količine prirodnog gasa i zajamčenu sigurnost opskrbljivanja za sadašnje i buduće kupce ovog energenta", priopćili su iz BH-Gasa.

Kako je objašnjeno, za vrijeme izrade Idejnog projekta, BH-Gas će uz suglasnost vlasnika, Vlade Federacije BiH aktivno surađivati sa EBRD-om na osiguravaju kreditnih sredstava, kako bi plinovod bio izgrađen 2023./2024. godina.

"Na kraju, želimo da ukažemo da se BH-Gas nikad neće složiti sa svima onima koji iz nerazumijevanja osporavaju potrebu BiH da ima drugi ulaz prirodnog plina, jer predmetno odobrenje od DG NEAR-a opet potvrđuje namjere institucija i tijela EU o zadovoljenju potreba BiH u energetskom sektoru, te da će na ovaj način i dalje pomagati i usmjeravati BiH na njenom europskom putu", zaključuju iz BH-Gasa.

Kopirati
Drag cursor here to close