EU

Magična penjališta BiH: Odabrano deset općina za partnerstvo na projektu vrijednom 340.000 KM

Ukupna vrijednost projekta je veća od 340.000 KM, od čega je Europska unija kroz EU4Business osigurala bespovratna sredstava u iznosu većem od 275.000 KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 11. 2020. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta "Magična penjališta Bosne i Hercegovine" potpisano je deset memoranduma o suradnji sa općinama koje su postale partneri projekta.

Ukupna vrijednost projekta je veća od 340.000 KM, od čega je Europska unija kroz EU4Business osigurala bespovratna sredstava u iznosu većem od 275.000 KM.

Projekt će doprinijeti razvoju pustolovnog turizma i dopuniti ga sa novim, brendiranim turističkim proizvodom. Lokalne zajednice i krajnji korisnici, poput hotela, restorana, suvenirnica i prodavnica sportske opreme, kao i brojni sezonski i drugi radnici u turizmu, imat će koristi od povećanog broja turista i posjetitelja po završetku projekta.

Projekt "Magična penjališta Bosne i Hercegovine" provodi projektni tim koji čine Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, Planinarsko društvo "Fasto" i IT kompanija Rebus d.o.o. Sarajevo.

''Vodeći se jednakim i transparentnim kriterijima, odabrali smo Bihać, Banja Luku, Prijedor, Jajce, Travnik, Goražde, Sokolac, Ilijaš, Vareš i Zavidoviće. U tim gradovima ćemo pored ostalog postaviti i penjališta na prirodnim stijenama, te provesti dodatne aktivnosti'', izjavio je prof. dr. Erol Kovačević, projektni koordinator.

Na svakom od četrdeset sastanaka na kojima su prisustvovali načelnici općina kao i predstavnici općinskih službi i razvojnih agencija te planinarskih i penjačkih udruženja, penjaštvo je prepoznato kao jedna od grana pustolovnog turizma za kojeg naša zemlja ima velike, ali nedovoljno iskorištene potencijale.

Korona virus je doslovno u jednom danu zatvorio gradove, kafiće, tržne centre, pozorišta, muzeje, škole i vrtiće. Sva ta situacija je pokazala koliki je značaj prirode. Uvidjeli smo da priroda nema alternativu, te da je ona spas, sigurno utočište i zdrava zabava za cijelu obitelj.

''Penjanje kao sportsko - rekreativna disciplina razvija psihomotorne i intelektualne sposobnosti, logičko zaključivanje, koordinaciju, koncentraciju i osjećaj za zajedništvo i pomaganje drugima. Kroz projekt, deset penjališta sa trideset smjerova je osmišljeno na način da pružaju mogućnost za penjanje i početnicima i profesionalcima'', istaknuo je prof. dr. Elvir Kazazović, stručnjak za razvoj penjališta u projektu.

U svijetu trenutno ima više od 35 milijuna penjača kojima će bosansko-hercegovačka netaknuta priroda, izazovne stijene, mogućnost boravka i smještaja u prirodi, te povezanost sa drugim ponudama pustolovnog turizma biti jako interesantni.

Osim postavljanja penjališta, projekat planira i obuku dvadeset penjača instruktora te izradu IT alata: web platforme i mobilne aplikacije. Ovi alati i ''Mreža za promociju pustolovnog turizma u regiji" pomoći će popularizaciju, promociju te utrživost nove turističke ponude, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close