Zvonko Milas

Obnova kuća i cestovna infrastruktura prioritet Hrvata iz Prijedora

Državni tajnik Zvonko Milas posjetio Prijedor
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 11. 2018. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar posjetili su u četvrtak Prijedor, gdje su s gradskim vodstvom razgovarali o mogućnostima poboljšanja uvjeta života Hrvata prijedorskog kraja. 

Sastanku s gradonačelnikom Milenkom Đakovićem, uz državne tajnike te veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia i generalnog konzula u Banja Luci Zlatka Kramarića, nazočili su i predsjednik udruženja građana Altruist Mirko Pandža i predsjednica udruge Prijatelji Volara Ana Josić, koji su iznijeli konkretne probleme i poteškoće s kojima se suočavaju, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. 

Kao glavni prioritet istaknuto je rješavanje infrastrukture – cesta koje vode do sela i naselja gdje žive Hrvati, pitanje elektrifikacije i obnove kuća. 

Na sastanku je zaključeno kako postoji puno prostora za suradnju te je složena lista prioritetnih projekata, projekata bitnih Hrvatima koji žive u Prijedoru te onima koji se žele vratiti u svoje prijeratne domove, čije rješavanje su može očekivati u što skorijem roku, projekata koje će grad Prijedor realizirati sam te projekata koji se mogu napraviti zajedničkim naporima kako grada Prijedora, institucija Vlade Republike Hrvatske tako i entitetskih i državnih institucija Bosne i Hercegovine. 

"Očekujem da ćemo što prije realizirati prioritetna pitanja koja su važna za Hrvate i građane Prijedora, a kojima će se omogućiti bolji život svih koji ovdje žive, povratku onih koji se žele vratiti a što će u konačnici imati širu dimenziju, a to je odnos dviju zemalja, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine", poručio je Milas. 

Državni tajnik Mažar istaknuo je kako je Republika Hrvatska pojedinačno najveći donator u BiH te da je do sada za obnovu 2800 obiteljskih kuća osiguran građevinski materijal u vrijednosti od 314 milijuna kuna (oko 84 milijuna maraka). 

"Uz zajednički napor nastavit ćemo projekte stambenog zbrinjavanja svih onih koji se žele vratiti na ovo područje, a koristit ćemo i fondove Europske unije i programe regionalnog stambenog zbrinjavanja", dodao je Mažar. 

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je da će se u budućnosti realizirati više zajedničkih projekata koji su od interesa za građane hrvatske nacionalnosti koji žive na području tog grada. 

"Obje strane su iskazale volju da sudjeluju zajednički u projektima koje je moguće izvesti, a za određene infrastrukturne projekte čekamo da se završe zakonske procedure poput procedura javnih natječaja", kazao je gradonačelnik Đaković.

Nakon sastanka u uredu gradonačelnika, državni tajnici Milas i Mažar posjetili su tvornicu keksa i srodnih proizvoda „Mira“ koja je dio grupacije tvornice „Kraš“, te se sastali s predstavnicima Hrvata iz Prijedora u župi Sv. Josipa gdje ih je dočekao velečasni Marko Vidović. 

Nakon posjeta Prijedoru, državni tajnici posjetili su Briševo gdje su, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, odali počast stradalim mještanima - Hrvatima sela Briševo, koji su 1992. godine mučki ubijeni u svojim domovima, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close