Tomislavgrad

O izgradnji četiri MHE na rijeci Šujici provest će se javna rasprava

Prijedlog investitora je da visina koncesijske naknade iznosi 1 posto od proizvedene električne energije po trenutno važećim cijenama, dok se očekuje obim proizvodnje od 539.616 kWH godišnje, ovisno o hidrološkoj godini.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 06. 2020. u 15:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije davanja suglasnosti za izgradnju četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici, Općinsko vijeće Tomislavgrad na današnjoj sjednici obvezalo se provesti javnu raspravu na kojoj će svi zainteresirani moći dati svoje primjedbe, mišljenja i sugestije.

Investitor, Gospodarsko društvo M.H.E. d.o.o. Tomislavgrad od Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije zatražilo je dodjelu koncesije za izgradnju četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici u općini Tomislavgrad.

Rješenje koje ne može naškoditi prirodi?

Uime investitora općinskim vijećnicima obratio se projektant Denis Kraljević iz Viteza koji je kazao kako je predviđena izgradnja potopne vijčane turbine s jednim modulom izlazne snage 22 kW, brzinom okretaja turbine od 30 okretaja u minuti čime se za 4 komada ostvaruje ukupna snaga od 88 kW.

Vrijednost ukupna investicije iznosila bi oko 256.000 maraka.

U izjavi za Fenu Kraljević je pojasnio kako investitor ne planira graditi klasičnu cijevnu hidroelektranu koja praktički uzima cijelu vodu iz korita zbog čega se stvaraju poremećaji u prirodnom staništu za floru i faunu.

''Ono što mi nudimo je alternativno rješenje koje ne može naškoditi prirodi niti izazvati poremećaje u njoj. Ona može samo počistiti rijeku i okoliš, osigurati da se ne skuplja blato i granje, a samom izgradnjom ovakvih mini hidroelektrana netko će voditi brigu i pažnju oko rijeke koja je sada zapuštena'', kazao je Kraljević.

Prijedlog investitora je da visina koncesijske naknade iznosi 1 posto od proizvedene električne energije po trenutno važećim cijenama, dok se očekuje obim proizvodnje od 539.616 kWH godišnje, ovisno o hidrološkoj godini.

Umanjen općinski proračun

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrad usvojen je rebalans općinskog proračuna kojim je, zbog epidemije covida-19, proračun umanjen za oko 800.000 maraka (oko 6 posto) s 12,83 milijuna maraka na 12,05 milijuna maraka.

Izmjenama općinskog proračuna osigurana su sredstva za pomoć gospodarstvenicima kojima je za vrijeme epidemije bio zabranjen rad, kazao je općinski načelnik Ivan Vukadin.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o izmjeni i dopuni odluke o radnom vremenu objekata iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i obrtničkih i srodnih djelatnosti.

Tom odlukom propisano je da trgovine prehranom nedjelju mogu poslovati samo izuzetno u vrijeme prigodnih proslava u vremenu od 7 do najkasnije 18 sati, dok trgovine na malo suvenirima i rukotvorinama, kao i pekarnice mogu poslati svaki dan u vremenu od 7 do 21 sat.

Kopirati
Drag cursor here to close