Donacija

Oružane snage jače za 15 inženjerijskih strojeva i vozila

“Suradnja s NR Kinom ima svoj kontinuitet”, istaknuo je ministar Podžić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 03. 2021. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / NR Kina donirala Oružanim snagama BiH 15 inženjerijskih strojeva i vozila

Svečana ceremonija primopredaje 15 inženjerijskih strojeva i vozila, koje je Ministarstvo nacionalne obrane Narodne Republike Kine doniralo Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, održana je u srijedu 31. 03. 2021. godine u Vojarni „Rajlovac“ kod Sarajeva.

Za Inženjerijsku bojnu OS BiH donirano je potpuno novih šest vojnih istovarnih kamiona, dva tenkovska tegljača s niskom poluprikolicom, dva kamiona s utovarnim kranom, tri bagera utovarivača i po jedan buldožer i kompaktni utovarivač, sve s pričuvnim dijelovima.

Ceremoniji su nazočili ministar obrane BiH Sifet Podžić, zamjenik ministra obrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za resurse general-bojnik Gojko Knežević, pomoćnik ministra obrane BiH za nabavu i logistiku Borislav Jezeraškić kao i drugi najviši predstavnici MO i OS BiH. U ime donatora – Ministarstva nacionalne obrane NR Kine, nazočili su veleposlanik NR Kine u BiH Nj.E. Ji Ping i vojni izaslanik NR Kine u BiH brigadir Su Qiang sa suradnicima.

Foto: PR / NR Kina donirala Oružanim snagama BiH 15 inženjerijskih strojeva i vozila

“Suradnja s NR Kinom ima svoj kontinuitet”, istaknuo je ministar Podžić.

“To je rezultiralo velikim doprinosom u modernizaciji OS BiH, koje su prethodnih godina već preuzele dio inženjerijskih strojeva koje je doniralo Ministarstvo nacionalne obrane NR Kine. Danas preuzimamo novu donaciju, shodno ranije potpisanom sporazumu MO BiH i Ministarstva nacionalne odbrane NR Kine, čija vrijednost je oko 2,5 miljuna KM.“

''U procesu jačanja kapaciteta OS BiH, kroz njihovu modernizaciju, nama je pomoć partnera jako važna. Donirana sredstva bit će od velikog značaja za OS BiH u izvršenju misije pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe, kao i za izvršavanje ostalih zadaća OS BiH'', zaključio je ministar Podžić.

Nj.E. veleposlanik Ping, u svom je obraćanju istaknuo je da se u proteklih 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa NR Kine i BiH prijateljski odnosi dvaju zemalja neprekidno produbljuju, dok su se odnosi vojski naše dvije zemlje podigle na višu razinu.

''Naše oružane snage održavaju razmjenu i uzajamne posjete na visokoj razini, uz kontinuirano produbljivanje suradnje. Vjerujem da time doprinosimo i daljem raumijevanju i razvoju povjerenja između NR Kine i BiH. U budućnosti, spremni smo i dalje jačati suradnju i koordinaciju s Oružanim snagama BiH, posebno u područjima mirovnih operacija, obuke i obrazovanja kadrova'', zaključio je veleposlanik Ping.

Zahvalnosti donatorima izrazili su i zamjenik ministra obrane BiH Mirko Okolić i zamjenik načelnika ZS OS BiH za resurse general-bojnik Gojko Knežević, koji su istaknuli da ova već treća donacija ovakve vrste ničim nije uvjetovana, a pri odluci o doniranju kozultirane su Oružane snage BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close