Radi se, gradi se

Novi projekti: Čitluk nastavlja s ulaganjima u cestovnu infrastrukturu

Trenutno se radovi izvode u Vionici i Međugorju, a uskoro počinju radovi na cesti kroz polje Križevac-Kovačica.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 06. 2021. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer je u dvorani Hotela Brotnjo održana 6. sjednica Općinskog vijeća Čitluk. Vijećnicama i vijećnicima koji su nazočili jučerašnjoj sjednici načelnik općina Čitluk Marin Radišić prezentirao je informaciju Općinskog načelnika povodom Dana općine Čitluk.

Na početku sjednice Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk, podsjetio je vijećnice i vijećnike kako je i ove godine izostao uobičajeni program obilježavanja Dana općine Čitluk zbog cjelokupnog stanja vezanog za pandemiju koronavirusa. Predsjednik Općinskog vijeća istaknuo je kako je Dan općine Čitluk obilježen misom zahvalnicom i odavanjem počasti poginulim braniteljima.

Nakon što su usvojeni dnevni red i izvadak iz zapisnika s prethodne sjednice, vijećnice i vijećnici postavili su vijećnička pitanja, nakon čega je uslijedila prezentacija informacije.

Prilikom izlaganja načelnik općine Čitluk Marin Radišić predstavio je podatke iz HES službe Doma zdravlja Čitluk o ukupnom broju testiranih na virus COVID -19, zaraženih i preminulih osoba s područja općine Čitluk od početka pandemije te na utjecaje pandemije na različite sfere života. Također, načelnik Radišić se osvrnuo na prošle Lokalne izbore, kao i na ostvarenje prihoda, kapitalnih potpora i rashoda u 2020. godini.

Infrastrukturni radovi na području općine Čitluk

U jučerašnjem izlaganju načelnik Radišić govorio je i o aktualnom proračunu:

"Proračun općine Čitluk za 2021. godinu usvojen je na sjednici OV 26.02.2021. godine u iznosu od 10.995.000,00 KM, a od toga je kredit kod Razvojne banke FBiH 1700.000,00 KM… Nakon prvog kvartala pokazalo se kako je proračun dobro planiran", kazao je načelnik Marin Radišić i prezentaciju informacije nastavio osvrtom na rad javnih ustanova i javnih poduzeća, posebno istaknuvši Dom zdravlja Čitluk.

"Poznato vam je u kojim uvjetima je radio Dom zdravlja Čitluk. Mislim da je Dom zdravlja Čitluk dao sve od sebe da osigura zdravstvene usluge u vremenu kada su njegovi djelatnici radili u otežanim uvjetima. Smrt prim. dr. Srećka Vlahe veliki je gubitak za Dom zdravlja Čitluk, a i cijelo Brotnjo. U cilju normalizacije života i pokretanja turističkog sektora Dom zdravlja Čitluk u Međugorju je osigurao mobilni punkt za testiranje hodočasnika. To je jedan dio mjera koje poduzimamo kako bi se spasila turistička sezona ove godine. Znamo kakva je bila prošle godine. Vrijeme prolazi, uskoro će se obilježiti i 40. obljetnica Gospinog ukazanja u Međugorju, a režim ulaska u BiH još nije ublažen", kazao je načelnik Radišić.

U drugom dijelu informacije načelnik općine Čitluk Marin Radišić dao je osvrt na infrastrukturne radove na području općine Čitluk i planove za buduće razdoblje.

Ulaganje u prometnice

Posebno mjesto u infrastrukturnim radovima zauzima izgradnja nove zgrade Kulturno – informativnog centra Čitluk, koja je započeta, a značajan projekt za općinu Čitluk je i rehabilitacija regionalne prometnice R425-a ,dionica Zvirovići-Tromeđa, koja je pred završetkom. Nositelj ovog projekta je JP Autoceste FBiH, a značajan doprinos ukupnim radovima dali su Vlada HNŽ, Ministarstvo prometa i veza HNŽ, te Općina Čitluk. Preostali radovi, kao što su sanacija Ulice Baraći, postavljanje završnog sloja asfalta na dijelu prometnice od Krstina do Tromeđe i postavljanje zaštitne ograde na za to predviđenom mjestu trebali bi započeti nakon završetka natječajne procedure.

"Prošle godine urađeno je dosta na cestovnoj infrastrukturi u cijeloj općini. Nema naseljenog mjesta u kojem se u zadnje dvije godine nije radilo na cestovnoj infrastrukturi. U isto vrijeme izgrađene su servisne prometnice s nogostupima u Gospodarskoj zoni Tromeđa. Trenutno se radovi izvode u Vionici i Međugorju, a uskoro počinju radovi na cesti kroz polje Križevac-Kovačica. Nastavit ćemo s ulaganjima u cestovnu infrastrukturu", naglasio je načelnik općine Čitluk Marin Radišić uz napomenu kako je urađen projekt za cestu od zgrade srednje škole do hotela Kaktus te da se za ovu prometnicu radi eksproprijacijski elaborat.

U planovima za predstojeće razdoblje načelnik Radišić govorio je i o prometnici Krehin Gradac – Vionica – Bijakovići, prometnicama u Gospodarskoj zoni Tromeđa, prometnici na Markovcu i ostalim lokalnim prometnicama, uz napomenu kako je u proteklom razdoblju Općina Čitluk uradila značajan napredak na širenju i modernizaciji mreže javne rasvjete.

Širenje kanalizacijske mreže

U proteklom razdoblju završena je prva faza izgradnje sportske dvorane i nadogradnje OŠ Bijakovići, ovih dana kraju se privodi i projekt utopljavanja zgrade OŠ Čerin. Također, očekuje se i potpisivanje ugovora za izgradnju sportske dvorane SŠ dr. fra Slavka Barbarića, a u proteklom razdoblju značajna sredstva uložena su i u Gradsku sportsku dvoranu, dok su preostali projekti rekonstrukcije službenih prostorija i krova, za što su potpisani ugovori, navedeno je na stranici Općine Čitluk.

"Završena je izgradnja objekta za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u Potpolju. Gradnju je financirala udruga sv. Josip iz Chicaga. Donator je također opremio nekoliko prostorija, a dio opreme osigurala je i Udruga Susret", kazao je načelnik Radišić i dodao kako će se uskoro u opremanje uključiti i Općina Čitluk, kao i da su još u tijeku pripreme za institucionalizaciju i iznalaženje trajnog načina financiranja.

U proteklom razdoblju realizirano je nekoliko projekata navodnjavanja poljoprivrednih površina, kao i projekata na širenju kanalizacijske mreže.

Pod točkom razno vijećnice i vijećnici OV Čitluk razgovarali su o radu Udruge UTHIS Međugorje i njenim nastojanjima za spas turističke sezone, kao i o pruženoj potpori navedenoj udruzi.

Kopirati
Drag cursor here to close