Prihvatljiva struktura financiranja

Novi kredit za dionicu autoceste Mostar sjever - Mostar jug

Prihvatljiva struktura financiranja dionice Autoceste
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 11. 2020. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici, usvojila informaciju o statusu Mandatnog pisma Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 12.3.2020. godine i o nacrtu teksta Mandatnog pisma EBRD-a od 16.10.2020. godine za financiranje izgradnje dionice autoceste Mostar sjever - Mostar jug na Koridoru Vc.

Vlada je potvrdila prihvatljivost inovirane strukture financiranja izgradnje ove dionice i zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo finansija i JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo da provedu sve potrebne aktivnosti vezano za iduće korake potrebne za izradu finalnog teksta Mandatnog pisma kojeg će joj nakon toga biti dostavljen na suglasnost.

Vlada je danas zadužila Autoceste FBiH da pristupe izradi glavnog projekta za dionicu autoceste Mostar sjever - Mostar jug kako bi bio završen do kraja 2021. godine, odnosno najkasnije do efikasnosti kredita za financiranje ove dionice.

Autoceste FBiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija su zaduženi da, u suradnji sa EBRD-om, pripreme Prijedlog plana nabavki za dionicu Mostar sjever - Mostar jug, s preciznim vremenskim okvirom ključnih faza ovog procesa, te ga, zajedno s finalnim tekstom Mandatnog pisma, dostave Vladi FBiH na suglasnost.

Kako je obrazloženo, nacrt novog Mandatnog pisma bitno umanjuje troškove financiranja ove dionice i uključuje tehničku pomoć Banke Autocestama FBiH. Također, uvjet koji prethodi pravomoćnosti kredita EBRD-a je objava tendera za nabavku financiranja u skladu s našim propisima o javnim nabavkama, a kvalifikacijski kriteriji će uključiti obvezu banaka da prilože dokaz kojim će moći potpisati ugovor o provođenju projekta sa EBRD-om.

Podsjetimo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić jučer su s delegacijom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila šefica Ureda te banke za BiH Manuela Naessl, razgovarali o modalitetima finansiranja izgradnje dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar sjever - Mostar jug.

Sugovornici su jedinstveni u ocjeni da je riječ o izuzetno značajnom projektu, stoga bi iznalaženje rješenja za financiranje izgradnje značilo i zatvaranje financijske konstrukcije za cjelokupni dio autoceste od Tarčina, preko tunela Prenj do južno od Mostara.

Premijer Novalić jetada istaknuo da do zatvaranja finansijske konstrukcije treba doći što brže, jer je u svemu najbitniji faktor vremena.

"U situaciji kada ne možemo puno računati na krajnju potrošnju i na velike izvozne rezultate, javne investicije su najbolji i najsigurniji način za ubrizgavanje novca u privredu", pojasnio je tada premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close