Koordinacija

Nove optužbe zbog dionice Mostar Jug - Tunel Kvanj

Koordinacija navodi kako u odgovoru reprezentima Službe za nekretnine Grada Mostara iz JP Autoceste FBiH još jednom prezentiraju lažnu Suglasnost Ministarstva obrane…
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 06. 2020. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoje zakonske prepreke za gradnju poddionice autoputa Vc Mostar Jug - Tunel Kvanj, tvrdi Koordinacijsko tijelo Inicijative za zaštitu građana južne zone Grada Mostara.

Koordinacija navodi kako Autoceste FBiH ''manipuliraju dokumentacijom i iskorištavaju nefunkcionalnost Vlade Federacije za provođenje protuzakonitih aktivnosti''.

Kažu kako je JP Autoceste Federacije BiH u svome priopćenju iz proteklog tjedna ''nevješto pokušale dezinformirati javnost prezentiranjem niza statističkih pokazatelja koji se odnose na eksproprijaciju zemljišta i broj sklopljenih ugovora za preuzimanjem zemljišta od domicilnog stanovništva''.

''Iz JP Autoceste FBiH se hvale da za niti jedan od završenih predmeta nije upućen zahtjev Sudu od vlasnika izvlaštenog zemljišta na odlučivanje zbog spora o naknadi. 'Zaboravili' su spomenuti da je u 'pouci o pravnom lijeku' decidno navedeno kako se 'protiv Zaključka o eksproprijaciji zemljišta ne može izjaviti žalba u skladu s članom 220. Zakona o upravnom postupku'. Usput su u Zaključku o zakazivanju uviđaja radi izvršenja postupka potpune eksproprijacije predmetnog zemljišta ustvrdili kako 'nema zakonskih prepreka za provođenje postupka osiguranja dokaza o stanju i vrijednosti nekretnina''', navodi se u priopćenju.

Kažu kako Autoceste FBiH nisu dale odgovore na krucijalna pitanja iz domene legislative i poštovanja pravilnika, procedura i zakona koji uređuju domenu izgradnje autoputova koji se opetovano krše i ignoriraju.

''JP Autoceste Federacije BiH su prezentirale 'Suglasnost Ministarstva obrane BiH za provođenje prethodnog postupka za izgradnju autoceste na koridoru Vc' koja nema veze sa spornom lokacijom aerodroma Ortiješ. Naime, ta suglasnost se odnosi na poddionicu Buna-Stanojevići dionice Buna –Počitelj koja je nevještim falsifikatom i poturanjem pokušana da se predstavi kao poddionica na lokalitetu Aerodroma Ortiješ. Ministrica odbrane Marina Pendeš je upozorila Grad Mostar (Služba za nekretnine) svojim dopisom od 23.4.2019. godine da je njihov Zahtjev za potpunom eksproprijacijom zemljišta (pista za slijetanje) za Ministarstvo odbrane BiH neprihvatljiv uz obrazloženje da nije dostavljena prava dokumentacija i da nije dostavljen jasan elaborat sa svim parcelama. Indikativno je da u djelovanju JP 'Autocesta FBiH' i zainteresiranih institucija i službi sve vrvi od 'krive dokumentacije, nepotpunih elaborata, pogrešnih poddionica, krivotvorenih nepostojećih javnih rasprava sa domicilnim stanovništvom…' na što ukazuje i Ministrica Pendeš'', navodi se.

Koordinacija navodi kako u odgovoru reprezentima Službe za nekretnine Grada Mostara iz JP Autoceste FBiH još jednom prezentiraju lažnu Suglasnost Ministarstva obrane BiH od 20.11.2017. godine koja se odnosi na poddionicu (Stanojevići) koja je udaljena više od dvadeset kilometara od predmetne  (lokacija Ortiješ).

''Pravobraniteljstvo BiH je usprkos pokušaju krivotvorenja dokumentacije koju su upriličili iz JP Autoceste Federacije BiH svojim dopisom od 1.11.2019. godine odbacilo navode JP Autoceste FBiH' uz upozorenje Službi za nekretnine grada Mostara da 'u daljnjem postupku odluke donosi u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, te propisima o zaštiti Države Bosne i Hercegovine'. Gospodo iz JP Autoceste FBiH: Države BiH, a ne Federacije BiH'', naveli su.

Dodaju kako ''svi dokazi i činjenice ukazuju da je sporna dionica Mostar Jug-Buna 'politička dionica' trasirana vaninstitucionalno, bez održane javne rasprave s domicilnim stanovništvom (Hodbina, Ortiješ, Lakiševine, Malo Polje, Kočine), bez urađene 'Studije utjecaja trase autoputa na okoliš i ljude', bez suglasnosti Predsjedništva BiH za eksproprijacijom zemljišta na lokaciji Ortiješ (prostor perspektivne vojne imovine) za koji nisu nadležni niti Vlada Federacije BiH, niti Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH kao niže instance''.

''Kako JP 'Autoceste FBiH' implementiraju politički projekat izgradnje poddionice autoputa Mostar Jug-Buna uz opetovano kršenje brojnih procedura, pravilnika i zakona, ne čude neprimjerene političke kvalifikacije za pravednu borbu članova Koordinacijskog tijela inicijative za zaštitu građana južne zone Grada Mostara koje su se iz ovog Javnog poduzeća kao takvog mogle i očekivati. Istine radi, svi članovi Inicijative se bezrezervno raduju izgradnji svakog metra autoputa koji znači neophodni i poželjni progres. Posebno smo sretni ukoliko autoputovi prolaze pasivnim područjima, na zemljištima lošije bonitetne klase kao što se radilo u susjednoj Hrvatskoj ali i na svim drugim lokacijama u južnoj i zapadnoj Hercegovini'', navodi Koordinacija i poziva JP Autoceste FBiH ''da proces vrate u zakonske okvire''.

Kopirati
Drag cursor here to close