Lančana reakcija

Nove cijene goriva ne bi trebale izazvati lančano povećanje cijena proizvoda

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama ne treba upućivati u parlamentarnu proceduru sve dok sa sigurnošću ne bude postojala parlamentarna većina.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 10. 2017. u 18:43 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mislim da nam zakon o trošarinama na gorivo treba. Mislim da su u BiH okolnosti takve da je to moguće uraditi, a da se ne izazove lančano povećanje cijena proizvoda opće potrošnje. Čak mislim da postoje rezerve da ni cijena goriva ne bi trebala da ide u onom postotku koliko budu uvedene dodatne trošarine. Gorivo u BiH je najjeftinije od svih zemalja regije i to je nešto za što mislim da je pravi trenutak da uradimo u BiH", kazao je Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Zapog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) za agenciju Anadoliju.

"Bez toga teško možemo govoriti o nekoj intenzivnoj cestogradnji. Sa trošarinama bismo imali intenzivnu cestogradnju, praktično kompletan koridor 5c bio bi u planu da se s tim završi. Naravno, i mnoge druge brze ceste u BiH, jer se trošarina oslobađaju velika sredstva međunarodnih financijskih institucija. Kažu da je to 1,7 milijardi konvertibilnih maraka i omogućava se korištenje grant sredstava Europske komisije, pa i značajnih sredstava po osnovu Transportne zajednice. Pokrenula bi se masovna cestogradnja u BiH. Mislim da je to jako korisno za ovu zemlju i da politizaciju od svih političkih subjekata treba staviti u drugi plan, a da u prvi plan trebaju da idu interesi BiH i jačanje njene ekonomije", nastavio je  Džaferović.

Dodao je da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama ne treba upućivati u parlamentarnu proceduru sve dok sa sigurnošću ne bude postojala parlamentarna većina.

Džaferović je rekao kako se nada da će uskoro unutar zemlje biti postignut dogovor o trasi autoputa Sarajevo - Beograd, koja bi prolazila kroz BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close