Nastavak radova

Nova tri milijuna KM za mostarske kolektore

Kako je navedeno u oglasu bit će izvedeni građevinski radovi na cjevovodu za vodu i kanalizaciju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 11. 2018. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar za izgradnju kolektora izdvaja još 3.202.332,89 KM. Naime, Grad Mostar je dio Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku ''Dvojni primarni kanalizacijski kolektori u centralnom dijelu grada Mostara u okviru WATSAN projekta FBIH''.

Kako je navedeno u oglasu bit će izvedeni građevinski radovi na cjevovodu za vodu i kanalizaciju.

Posao za gore spomenuti iznos dobila je tvrtka HP Investing d.o.o. Mostar. Važno je navesti kako je procijenjena vrijednost javne nabavke bez PDV-a 2.900.000,00 KM.

Loše stanje gradske kanalizacije

Do početka implementacije projekta WATSAN FBiH gradska kanalizacijska mreža i sustav za odvodnju su bili u još lošijem stanju (azbest – cementne, betonske cijevi - većinom) od vodovodne te su bile neophodne određene sanacije, izmjene, ali i proširenje mreže na sva prigradska naselja koja još uvijek nemaju izgrađenu kanalizacijsku mrežu.

Kako je objašnjeno na stranici projekta, problem predstavlja veliki broj septičkih jama (s vodopropusnim dnom) koje su i dalje uzrok sve većeg zagađenja podzemnih voda. Samo pojedini dijelovi grada imaju svoje lokalne kolektore.

Prije početka projekta izgradnje gradskog uređaja za pročišćavanje otpadne vode, u sklopu kanalizacijskog sustava grada Mostara nije postojao bilo kakav tretman otpadne vode, te se do tada izgrađenih približno 50 km mreže izlijevalo direktno u rijeku Neretvu na oko 30 izdvojenih lokacija.   

Kašnjenje radova

Radovi na izgradnji kolektora su počeli 2015. godine, ali do danas nisu pušteni u rad. U izgradnju kolektora novac su uložili Svjetska banka, Vlada Švedske i Europska komisija.

Nakon brojnih kašnjenja u radovima, reagirala je Europska komisija, Svjetska banka i švedski veleposlanik koji je bio jedan od donatora za izgradnju kolektora. Pitao se gdje je uloženi novac nestao.

''Radovi kasne. Kolektori su se već mogli pustiti u pogon. To je jako iritirajuće za švedske porezne obveznike. Uložili su novce u nešto što ne funkcionira'', rekao je veleposlanik Švedske i zaključio kako sve ima političke konotacije koje ''stoje na putu da to krene''.

Vrijednost projekta procjenjivana je na 130 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close