Tribija

Nova pobjeda u Varešu: Spašena jedna rijeka u BiH!

Molimo vas da svaki budući prijedlog za pakiranje naših rijeka u njihove plastične cijevi kategorički odbijete.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 11. 2019. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 31.10.2019. godine na sjednici Općinskog vijeća Vareš, kao prva točka dnevnog reda, Prijedlog... o davanju saglasnosti na... mogućnosti izgradnje minihidroelektrane... na rijeci Tribija u općini Vareš, nije usvojen od strane Općinskog vijeća Vareš, objavila je internetska stranica VašVareš.

''Poštovane vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća Vareš, Safeta Muftić, Fadila Turki, Kruno Riđić, Mirnes Ajanović, Elvir Rožajac, Anel Muftić, Dženan Džafo i Branko Romić, hvala vam što niste odobrili mogućnost gradnje minihidroelektrane na rijeci Tribija. Hvala i vijećnicima koji su ostali suzdržani'', navode aktivisti na ovom portalu.

Dodaje se kako u Varešu već postoji jedan sramotan primjer MHE, koja je nekada možda i najljepši dio rijeke Stavnje pretvorila u seriju kanalizacijskih bara, stanište potočne pastrmke - u stanište komaraca i potencijalni izvor zaraze, ruglo na ulazu u opštinu koja poziva goste i diči se dobrim vodama i prirodnim ljepotama.

''Molimo izabrane vijećnike Općinskog vijeća Vareš, da u budućem radu, u skladu s ovlastima i preuzetim odgovornostima, djelujete s ciljem da se osigura dostojan i dostojanstven protok vode koritom rijeke Stavnje, da se ekološka katastrofa izazvana odobravanjem gradnje dovede na prihvatljivu mjeru, te da ne moramo okretati pogled od rijeke uz koju živimo, strahovati od zaraze i stidjeti se pozvati goste u Vareš. Molimo vas da svaki budući prijedlog za pakiranje naših rijeka u njihove plastične cijevi kategorički odbijete. Uz dužno poštovanje, ipak kao vijećnici izabrani na mandat od 4 godine, nemate ni moralno ni građansko pravo, stranim bankama i već bogatim investitorima, davati rijeku pod koncesiju na period od 30 godina. I koliko god otrcano zvučalo, to zaista nije vaša voda, to je voda vaše djece'', navodi se na stranici.

Podsjećamo, s istog mjesta pokrenuta je inicijativa da se ne dozvoli istraživanje u jezeru Nula koje je bilo najavljeno iako nitko sa sigurnošću nije mogao reći koliko će izazvati oštećenja i zagađenja, osim da će ih izazvati sigurno. I tog puta je pod pritiskom vareških aktivista priroda pobijedila.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close