Energetska učinkovitost

Nova investicija u HNŽ: Obnova dva Doma zdravlja

Tako će svoje energetski učinkovito ruho, u narednom razdoblju, dobiti i objekti JU Dom zdravlja Čitluk, te JU Dom zdravlja Čapljina, a vrijednost ove investicije je nešto veća od pola milijuna KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 07. 2020. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su, prije dva tjedna, potpisani ugovori o obnovi dvije obrazovne i jedne kulturne institucije u HNŽ vrijedni više od 1.2 milijuna KM, danas je upriličeno potpisivanje još dva ugovora o obnovi javnih objekata u ovoj županiji. Radovi će biti izvršeni u okviru Projekta energetske učinkovitosti za BiH (BEEP), koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a putem implementacione jedinice, realizira Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Tako će svoje energetski učinkovito ruho, u narednom razdoblju, dobiti i objekti JU Dom zdravlja Čitluk, te JU Dom zdravlja Čapljina, a vrijednost ove investicije je nešto veća od pola milijuna KM.

Ugovori su potpisani između Josipa Martića, Federalnog ministra prostornog uređenja, te predstavnika odabranih izvođača radova, zajedničko ulaganje (Joint Venture – JV) Gradnja d.o.o. Mostar i HP Investing d.o.o. Mostar.

''Potencijal energetske učinkovitosti naše zemlje je iznimno velik, jer je energetski intenzitet BiH ne samo najveći u regiji, već i značajno veći od prosjeka Europske Unije. Implementacija mjera energetske učinkovitosti, pored ekonomskih ušteda, doprinosi i smanjenju emisija ugljen dioksida, odnosno zaštiti okoliša, ali i povećanju komfora u objektima. Jasno je da je ova posljednja stavka posebno važna ako u obzir uzmemo profile korisnika svih javnih ustanova, a pogotovo Domova zdravlja, koji će biti obnovljeni u narednom razdoblju. Topliji i ugodniji objekti nude bolje uvjete kako radnicima, tako i svim korisnicima, odnosno bolesnicima, što je u konačnici i naša motivacija za daljnjom implementacijom projekta'', istaknuo je ovim povodom Josip Martić, Federalni ministar prostornog uređenja BiH, priopćeno je iz Press Office-a Via Medije.

Obnova ovih Domova zdravlja podrazumijeva radove poput termoizolacije zidova i krovova, zamjene fasadnih otvora, zamjene rasvjetnih tijela energetski učinkovitim, i drugih.

Podsjećamo, implementacija mjera energetske učinkovitosti do sada je uspješno završena na 48 objekata s područja Federacije BiH, od čega 35 obrazovnih, 8 zdravstvenih, te 5 ostalih institucija. U njihovu obnovu su uložena 22.4 milijuna KM, a godišnje uštede procjenjuju se na 2.7 milijuna KM, a emisija CO2 smanjena je za 3.714 tona godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close