Uloženo oko pet milijuna eura

Njemačke investicije u Hercegovini: vjetroelektrana i organska poljoprivreda

Izvršni direktor vjetroelektrane Grebak Miralem Čampara i stručni suradnik Centra za obnovljive izvore energije Impro-Impex Ramiz Zaimović prezentirali su dosadašnje faze u realizaciji spomenutih projekata.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 09. 2019. u 13:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Njemačke investicije u Hercegovini

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH Gordan Milinić i predstavnik Agencije za regiju Hercegovine Amir Kazić posjetili su sjedište kompanije Centra za obnovljive izvore energije Impro-Impex u Mostaru i lokacije na kojima se u partnerstvu s investitorom iz Njemačke implementiraju projekti vjetroelektrane Grebak (u blizini Nevesinja) i organske poljoprivredne proizvodnje (Gabela kod Čapljine).

Izvršni direktor vjetroelektrane Grebak Miralem Čampara i stručni suradnik Centra za obnovljive izvore energije Impro-Impex Ramiz Zaimović prezentirali su dosadašnje faze u realizaciji spomenutih projekata. 

Istraživanje potencijala vjetra na lokaciji Grebak započelo je prije deset godina, nakon što su FIPA i Impro Impex - Centar za obnovljive izvore energije iz Mostara prezentirali rukovodstvu Općine Nevesinje potencijale i benefite proizvodnje vjetroenergije na lokacijama Grebka i Morina, a tadašnji načelnik Nevesinja Brano Miković odobrio postavljanje mjernih stupova.

Vlada Republike Srpske je u travnju ove godine s firmom VE Grebak d.o.o. potpisala Ugovor o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane Grebak snage od oko 50 MW i investicione vrijednosti od cca. 130 milijuna maraka (oko 65 milijuna eura). 

Planirano je instaliranje do 15 vjetroturbina s godišnjom proizvodnjom od oko 130 GWh električne energije. Mogući početak izgradnje planiran je za kraj 2020. (zašto je potrebna puna potpora projektu od strane nadležnih institucija), a očekivani završetak za kraj 2021. Puštanje u pogon, probni rad i garantna ispitivanja predviđena su do sredine 2022, priopćeno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH. 

Prema odluci vlade Republike Srpske naknada za koncesiju iznosi 0,0055 KM/kWh proizvedene električne energije, a Općini Nevesinje bi mogao godišnje pripadati iznos i do 800.000 maraka koncesijske naknade. 

Proglašavanje vjetroelektrane projektom od javnog interesa trebalo bi ubrzati rješavanje imovinsko pravnih odnosa za potrebe projekta, navode iz FIPA-e. 

Kako su istaknuli, u projektu poljoprivredne proizvodnje, koji se realizira na području Gabele kod Čapljine fascinirajuće je čuti i vidjeti kako se 140 ha hercegovačke goleti pretvara u plodnu podlogu za sudnju organskog bilja i drugih mediteranskih kultura, kao što su masline, šipak, smokve i drugo, uz poštivanje najstrožih standarda za organskom proizvodnjom kvaliteta DEMETER.

U ovaj zahtjevni projekt do sada je uloženo oko pet milijuna eura, a planirana ukupna investicija je osam milijuna eura.

Direktor Milinić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ekoloških projekata koji će doprinijeti proizvodnji čiste energije i organskih poljoprivrednih proizvoda te obećao svaku vrstu potpore i pomoći u njihovoj implementaciji.

Zbog značaja investicijskih zahvata za lokalne zajednice, regiju i šire, FIPA će u suradnji s investitorom posvetiti punu pažnju u otklanjanju eventualnih administrativnih prepreka u realizaciji ovih projekata, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close