Djeluje 250 poduzeća

BiH građani odlaze u Njemačku, a njemačke kompanije dolaze u BiH

U BiH djeluje 250 njemačkih preduzeća, interes sve veći
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 09. 2018. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je najbitniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, u kojoj trenutno djeluje 250 njemačkih poduzeća i postoji interes da se suradnja unaprijedi - rekao je direktor Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH Sven Thorsten Potthoff.

Uoči skupa u Gospodarskoj komori RS-a o temi "Perspektive suradnje sa njemačkim gospodarstvom", Potthoff je rekao da njemački privrednici vide interes za angažovanje u BiH zbog toga što su proizvodni troškovi mnogo niži nego u zemljama EU, a postoji i određeni broj stručne radne snage, iako se, kako je naveo, te prilike mijenjaju.  

Istaknuo je da problem za suradnju s BiH predstavljaju određene birokratske prepreke, ali i da postoje i veliki potencijali za suradnju, zbog kojih postoji tendencija porasta broja njemačkih poduzeća koji žele doći na ove prostore.

Direktorica  Gospdarske komore RS-a Dragica Ristić naglasila je da je suradnja sa njemačkom ekonomijom važna i za razvijene, kao i za male ekonomije poput one u entitetu RS, kojem je Njemačka na trećem mjestu po obimu vajskotrgovinske razmjene.

U prvom polugodištu taj bh.entitet je ostvario robnu razmjenu sa Njemačkom u iznosu od 379 milijuna KM, što je 8,7 posto od ukupnog iznosa vanjskotrgovinske razmjene RS-a.

Ristić je precizirala da se iz RS-a u Njemačku najviše izvozi namještaj i proizvodi drvoprerade, kao i dijelovi za obuću, a da se najviše uvoze automobili i proizvodi metalske industrije.

Na skupu o temi "Perspektive saradnje sa njemačkom privredom" sudjelovalo je oko 50 privrednika iz cijele BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close