Vrijednosti 150 milijuna KM

Ništa od solarne elektrane između Ljubinja i Stoca

Kada je elektrana u pitanju, njena procijenjena instalirana snaga je trebalo biti 65 megavata, a godišnja proizvodnje 104 gigavat-sata.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 12. 2018. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od skore gradnje solarne elektrane u Ljubinju, vrijedne 150 milijuna maraka, a koja bi donijela gospodarski preporod ovoj hercegovačkoj općini, bar zasad neće biti ništa, pišu "Nezavisne novine".

Naime, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS poništilo je odluku o dodjeli koncesije za njenu izgradnju i korištenje jer se na javni poziv objavljen ljetos nitko nije javio.

To je interesantno s obzirom na to da su dvije kompanije od početka najavljivale kako će se boriti da dobiju ovu koncesiju, koja je dodjeljivana na razdoblje od pedeset godina.

Jedna od njih je i "IFS Solar", na čiju inicijativu je raspisan poziv za dodjelu koncesije, a koja na kraju nije konkurirala.

Kako pišu Nezavisne novine, na poziv se nisu javili jer nisu imali zatvorenu financijsku konstrukciju za ovaj projekt.

"Nisu mogli  osigurati novac, a rok za prijavu je istekao", kazao je za Nezavisne izvor dobro upućen u ovaj slučaj. Ipak, kako dodaje, oni nisu u potpunosti odustali jer i dalje traže sredstva, te će se ponovo javiti čim do njih dođu.

Sa druge strane, u resornom ministarstvu kažu kako nije izvjesno da li će i kada biti raspisan novi javni poziv.

"U skladu sa Zakonom o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, električna energija proizvedena u solarnim elektranama veće instalirane snage od jednog MW mora se prodavati na tržištu, što je teško osigurati. Pretpostavljamo da je to bio i razlog zbog čega nije dostavljena nijedna ponuda, odnosno zainteresirane kompanije nisu mogle osigurati predugovor o otkupu električne energije kako je bilo definirano tenderskom dokumentacijom", odgovaraju iz Ministarstva.

"IFS Solar" Ljubinje u većinskom je vlasništvu turske kompanije "Capital Group", a koja je još 2016. godine najavila ulaganja u solarne elektrane vrijedne stotinama miliona eura u cijeloj BiH.

Vlasnici su i osnivači firme "ITM Controls" Sarajevo, "IFS Solar" Sarajevo, "Smart Energo Sistemi" Pale i "Energoinvest TAT-IFS".

Darko Krunić, načelnik Ljubinja, u kratkom razgovoru kazao je kako i sam pokušava doći do bilo kakvih korisnih informacija u vezi s izgradnjom ovog objekta, ali da u tome ne uspijeva.

Kada je elektrana u pitanju, njena procijenjena instalirana snaga je trebalo biti 65 megavata, a godišnja proizvodnje 104 gigavat-sata.

U planu je bilo da se gradi na lokalitetu Ljubinjsko brdo, koje je udaljeno oko dva kilometra od centra Ljubinja prema općini Stolac, sa lijeve i desne strane magistralne ceste.

Od ponuđača je traženo da uz ponudu dostave i studiju opravdanosti dodjele koncesije s elementima procjene zaštite životne sredine.

Kopirati
Drag cursor here to close