Gotovo

Ništa od HE Vranduk

Riječ je o projektu vrijednom 114 milijuna maraka, od čega su 52 milijuna krediti Europske banke za obnovu i razvoj…
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 01. 2019. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanije Euro-Asfalt i Končar, koje su trebale naslijediti Strabag, nisu uspjele promijeniti ugovor s EBRD-om i nastaviti radove na HE Vranduk, objavio je Poslovni dnevnik.

''Sve što izgrađeno na mjestu hidroelektrane Vranduk i radionica kompanije Strabag pada u vodu i to nakon odluke da ta kompanija mora sve vratiti u prvobitno stanje'', objavio je portal dodavši kako razlog odluke leži u tome što je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odlučila da je obustava radova i vraćanje na prvobitno stanje najbolje rješenje.

Riječ je o projektu vrijednom 114 milijuna maraka, od čega su 52 milijuna krediti Europske banke za obnovu i razvoj, koja je krajem prošle godine od Vlade FBiH tražila pojašnjenje što je s ovim projektom, s obzirom na to da je kredit odobren još 2016., a da glavni radovi nikad nisu počeli.

Predsjednik mjesne zajednice Vranduk Besim Begić je za Klix rekao kako je odluka nastupila prošlog tjedna te da je malo vjerojatno da će će hidroelektrana ikada biti izgrađena.

''Možemo reći da 70 posto hidroelektrane neće biti na ovoj lokaciji ikada. Strabag je dobio nalog da sklone sve s gradilišta i dovede ga u prvobitno stanje, nakon čega će uslijediti arbitraža, a šta će biti u sklopu toga, nitko ne zna. Elektroprivreda je dala nalog da se napravi brana ispod kuća koje se nalaze nizvodno od radionice, izvrši nasip zemlje i sve dovede u prvobitno stanje. Mještani će ostale naknade tražiti putem suda'', kazao je Begić.

Video: Prilog iz 2016.

Projekt je bio u središtu pozornosti bh. političara prvi put 2010. godine. Početak istražnih radova tada je oslužbenio bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Sve je trebalo biti završeno za četiri godine ali, umjesto toga, povodom početka pripremnih i istražnih radova, kako je tada priopćeno, lokaciju je posjetio tadašnji federalni premijer Nermin Nikšić. Dvije godine poslije, uoči lokalnih izbora, državni i entitetski dužnosnici, sada u drugom sastavu, ponovo su u Vranduku.

''Čast mi je i zadovoljstvo proglasit početak radova na izgradnji HE Vranduk. Živi bili'', kazao je Bakir Izetbegović, tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Od početka se tvrdi kako projekt nije u skladu sa standardima građevinske struke, pojedina mjerenja i proračuni bazirani su na pretpostavkama, a u dokumentaciji nedostaju ključni podaci poput onih o klizištima i odronima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close