Ugovor

Nijemci nam utopljavaju zgrade

Bevanda je rekao da se jedan sporazum odnosi na financiranje projekta energetske efikasnosti u javnim zgradama.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 12. 2019. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu su danas potpisani sporazumi kojima je za Republiku Srpsku osigurano 10 milijuna eura i Federaciju BiH 9,5 milijuna eura za financiranje projekata energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Sporazume su potpisali ministar financija i trezora BiH  Vjekoslav Bevanda, direktor Njemačke razvojne banke za Jugoistočnu Europu i Tursku Pablo Obrador, te federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, dok će ih, kako navodi Srna, predstavnik Republike Srpske naknadno potpisati.

Bevanda je rekao da se jedan sporazum odnosi na financiranje projekta energetske efikasnosti u javnim zgradama.

"Svrha ovih projekata je osigurati energetsku efikasnost javnih objekata uz prihvatljive troškove, što za cilj ima unapređenje uvjeta života svih građana u BiH", rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu nakon potpisivanja sporazuma.

Pojasnio je kako će kroz ove projekte biti poduzete mjere energetske efikasnosti prvenstveno u školama i vrtićima.

Prema njegovim riječima, cilj ovih projekata je doprinijeti globalnoj klimatskoj zaštiti, kao i održivom ekonomskom razvoju BiH.

Obrador je rekao da je ovo prvi sporazum u okviru energetske efikasnosti koji će biti proveden u BiH, te izrazio nadu da će ovi projekti predstavljati početak nove suradnje na tom polju.

"Veoma je važno raditi na uštedi troškova, ne samo kada je riječ o BiH, već o cijeloj zemaljskoj kugli", istaknuo je Obrador i dodao da će realizacija ovih sporazuma biti početkom sljedeće godine.

Martić je zahvalio što je ministarstvo koje on vodi izabrano da provodi sporazum i dodao da će sredstva biti utrošena onako kako je njime predviđeno.

Kopirati
Drag cursor here to close