Sposobnost

Ni centa autoceste: Ne znamo provesti tendersku proceduru?!

Osim što ne znamo provesti tendersku proceduru po pravilima europskih financijskih institucija, to nismo u stanju ni po domaćim pravilima.  
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 01. 2019. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povećanjem trošarina na naftu i naftne derivate, krajem 2017. godine stvoreni su svi uvjeti kako bi počela masovna izgradnja autoputova, naročito na Koridoru 5c, uvjeravali su domaći politički dužnosnici. Međutim, do toga nije došlo, objavila je Federalna televizija u nedjeljnom Dnevniku 2.

FTV navodi da je, dok su strojevi na gradilištima u mirovanju, financiranje izgradnje autoputova postalo sredstvo geostrateškog ekonomskog rata i prelamanja interesa Europe i Kine.

''Do tada nezapamćen prizor u Parlamentu BiH. Negdje oko pet ujutro poslije višesatne rasprave i mnogobrojnih pauza, nakon prethodno neuspješnih pokušaja, usvojen je novi set zakona o trošarinama. Presudni glas je bio Diane Zelenike, zastupnice HDZ-a 1990, koja je poslije izjavila da se pokajala zbog promjene stava'', navodi FTV dodajući kako su s povećanjem trošarina povećana i očekivanja i obećanja.

''Sada su stvoreni svi uvjeti za izgradnju ključnog koridora koji će nas povezati s Pločama i Budimpeštom, da izgradnja krene punim zamahom'', poručio je tada Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH.

Međutim, realnost, odnosno stanje na gradilištima demantirali su Bevandu godinu nakon ove izjave.

U Federaciji na koridoru 5c nakon što su otvorili autocestu koja je neupotrebljiva i koja vodi nigdje, otišli su korak dalje. Jedino novo gradilište je Buna - Počitelj, usred ničega. Da bi buduća autocesta bila u funkciji potrebno je izgraditi i most Počitelj, najveći most na Koridoru 5c.

Video: I nakon povećanja trošarina, strojevi na gradilištima miruju

''On je dosad mogao biti izgrađen, a nije jer se iz trećeg puta traži izvođač radova, a iz europskih financijskih institucija ukazivali su nam da ne znamo provesti tendersku proceduru'', navodi FTV.

Osim što ne znamo provesti tendersku proceduru po pravilima europskih financijskih institucija, to nismo u stanju ni po domaćim pravilima. To je razlog što još nisu počeli radovi na posljednjoj dionici Sarajevske zaobilaznice i tunela Hranjen kod Goražda, koji se financiraju iz domaćih izvora. Istim sustavom bit će građena i dionica autoceste oko Mostara.

''U posljednja dva mjeseca smo uspjeli dogovoriti s našim bankama kredit državi za dionicu Mostar Sjever - Mostar Jug. To je oko 240 milijuna eura'', navodi direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić.

Dok se u Federaciji najavljuje pokretanje osam gradilišta, među njima i mosta Počitelj, realnost je da je u proteklih više od četiri godine u promet pušteno samo nekoliko stotina metara autoceste. U drugom bh. entitetu za to vrijeme otvoren je autoput od Banja Luke do Doboja, potpisan je sporazum s Kinezima za koncesiju od Prijedora do Banja Luke.

Kopirati
Drag cursor here to close