Jusko

Nema trošarina, nema autocesta

''Sadašnji model trošarina za gradnju autocesta je iscrpljen, jer postojeći model ne dopušta daljnja veća zaduživanja dok se prethodno uzeti krediti ne vrate, a za što treba još dosta vremena'', rekao je ministar.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 10. 2017. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualizirano povećanje trošarina na naftu bi otkočio značajniji zastoj kojemu se svjedoči dvije godine, rekao je u intervjuu za Večernji list ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko.

Kaže kako trenutačna gradnja autoceste na Koridoru Vc nema dinamiku kakvu želi, ali da se trenutačno se izvode radovi na mostu Svilaj, na zeničkoj zaobilaznici, te se privode kraju radovi na dionici autoceste Svilaj - Odžak.

''Očekujemo da će JP Autoceste FBiH okončati u cijelosti svu proceduru vezanu uz nastavak izgradnje dionice na jugu zemlje te da će u punom kapacitetu početi izgradnja. JP Autoceste FBiH provode pretkvalifikacijski postupak za nastavak gradnje od Zenice prema sjeveru, i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu, odnosno da neće biti neosnovanih žalbi koje bi imale za posljedicu usporavanje procesa izbora izvođača'', rekao je Jusko i dodao kako gradnja infrastrukture ne bi smjela biti žrtva odnosa bilo koje vlasti i oporbe.

''Jedan u nizu razloga koji je doveo do smanjene dinamike gradnje, odnosi se na iscrpljeni postojeći financijski model nastavka gradnje, dok se ne izvrši povrat uzetih kreditnih zaduženja'', rekao je.

Naveo je kako trošarina, prije svega, ''predstavlja izdvajanje novčanih sredstava iz litre goriva u proračun, kroz trošarine i druge oblike''.

''Sadašnji model trošarina za gradnju autocesta je iscrpljen, jer postojeći model ne dopušta daljnja veća zaduživanja dok se prethodno uzeti krediti ne vrate, a za što treba još dosta vremena. Ukoliko bi se ostalo isključivo na postojećem modelu, dinamika gradnje autocesta po ovom modelu sigurno ne bi bila onakva kakvu želimo. Povjerenik Hahn je pismom od prije mjesec dana jasno ukazao što BiH mora uraditi u što kraćem razdoblju kako bi imala pomoć Europske unije i međunarodnih kreditora za financijska sredstva koja će se koristiti za izgradnju autocesta. U slučaju da BiH ne ispuni traženo, osigurana sredstva će biti dislocirana na projekte zemalja u regiji'', rekao je, između ostalog, Jusko.

Kopirati
Drag cursor here to close