Poplave

Nelegalna sječa potiče pojavu klizišta

Ahmet Lojo kazao je da nelegalna sječa šume i uništavanje šumskog fonda definitivno ima značajan utjecaj na poplave.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 02. 2019. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Predsjednik Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH i profesor Šumarskog fakulteta u Sarajevu Ahmet Lojo za Radiosarajevo.ba kazao je da nelegalna sječa šume i uništavanje šumskog fonda definitivno ima značajan utjecaj na poplave.

''Velike količine padavina u kratkom razdoblju ne može zaustaviti nikakva šuma. Ali, naravno, može ublažiti posljedice. Nelegalna sječa svakako jeste problem i ova negativna praksa podstiče pojavu klizišta'', kazao je Lojo.

Kako dodaje, to se najbolje vidi na primjeru naše države jer u mjestima gdje je masovno prisutna nelegalna sječa i imamo najveći broj klizišta.

''Problem je mnogo dublji od ovog, ali svakako tamo gdje imamo više sječe imamo i više negativnog posljedica poplava. Erozija zemljišta je poseban problem, to je čak veći problem od samih poplava'', kazao je Lojo.

Prema njegovim riječima, mnogo je faktora koji utječu na pojavu klizišta. ''Neka zemljišta su pogodnija za nastanak klizišta i ako se na njima još ukloni šuma onda je to recept za katastrofu'', naglasio je Lojo dodajući kako bi kvalitetnije upravljanje šumskim fondom doprinijelo smanjenju negativnih posljedica od poplava i klizišta.

Dodao je da je evidentno kako naše društvo nije pristupilo prevenciji ovog problema.

''Mi o poplavama govorimo kao o nekoj pojavi za koju postoji nekakav krivac, a pritom ne činimo ništa da to promijenimo. Prevencija je ključna, među tim preventivnim mjerama je i zaustavljanje nelegalne sječe šume, ali i iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta. Čak i legalno krčenje šume na privatnom posjedu može imati negativne efekte'', istaknuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close