Redovita sjednica

Nekoliko tvrtki iz Hercegovine dobilo FERK-ove dozvole za rad

FERK je u ponedjeljak je održala redovitu sjednicu na kojoj je donijela Odluku o davanju suglasnosti Javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. - Sarajevo na dijagrame opterećenja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 11. 2020. u 15:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK u ponedjeljak je održala redovitu sjednicu na kojoj je donijela Odluku o davanju suglasnosti Javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. - Sarajevo na dijagrame opterećenja.

FERK je usvojio i rješenja o izdavanju tri dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenjima OIE podnositeljima zahtjeva: „PV Energija“ vl. Enes Zaklan iz Čapljine, „PERO“ Zenica d.o.o. i „Bratstvo“ d.d. Gornji Vakuf-Uskoplje.

Također, usvojena su i rješenja po kojima se podnositeljima "Operator-Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo i JP Elektroprivreda BIH d.d. –Sarajevo izdaje dozvola za rad (licencija) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a, priopćeno je iz FERK-a.

Na sjednici je doneseno Rješenje o trajnom oduzimanju dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om imatelju dozvole ENERGOPETROL d.d. Sarajevo. Također, donesen je Zaključak o spajanju predmeta i to u postupcima po Zahtjevu za obnovu dozvole za rad za proizvodnju električne energije i Zahtjevu za izmjenu i dopunu dozvole za rad, podnositelja zahtjeva „Energetic-Electronic“ d.o.o. Čitluk.

U postupak opće rasprave upućena su tri nacrta u svezi s obnovom te izmjenom i dopunom dozvole za rad za proizvodnju električne energije za podnositelje zahtjeva „Energetic-Electronic“ d.o.o. Čitluk, Igi Solar d.o.o. Čitluk i Energosol d.o.o. iz Jablanice.

Osim toga, usvojena su i dva nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE za podnositelje zahtjeva „Ecco Energy“ vl. Vlatko Malić iz Čapljine za solarnu elektranu „ Ecco Energy 1“ i Auto dijelovi Lav d.o.o. Posušje, za solarnu fotonaponsku elektranu „Lav“.

U postupak opće rasprave upućena su i dva nacrta za obnovu dozvole za opskrbu električnom energijom II. reda, podnositelja Alpiq Energija BH d.o.o. iz Sarajeva i GEN-I d.o.o. Sarajevo.

Sve zainteresirane osobe mogu pregledati nacrte dozvola na web stranici www.ferk.ba, a svoje pisane komentare na nacrte mogu dostaviti do 20. novembra ove godine do 12 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu [email protected].

FERK je na današnjoj sjednici odlučio i po tri žalbe na akte koje je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close