SDA

Ne žele Koridor kroz Nemilu

Naglašavaju kako su odlučni da idu do kraja i da će učiniti sve da se ispoštuje volja naroda koja je ujedno i javni interes.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 04. 2018. u 11:16 Fena
Kopirati

''Trasa koridora Vc neće proći kroz Nemilu bez suglasnosti lokalnog stanovništva. Ovo nije samo interes i volja 14.000 građana Nemile i ostalih građana koji gravitiraju u ovom području, već i svojevrsno pravno pitanje'', priopćeno je iz Općinskog odbora SDA Zenica, koji navodi da je to i stav premijera Zeničko-dobojskog kantona i predsjednika KO SDA ZDK-a Miralema Galijaševića.

SDA Zenica ističe da o ovoj temi nikada nije provedena javna rasprava čime su stanovnici Nemile uskraćeni da izraze svoje mišljenje o trasi koridara Vc, "što dovodi u pitanje pravnu valjanost Regulacijskog plana, kao i legalitet i legitimitet svih kasnijih odluka i određivanje trase autoputa na ovom njegovom dijelu".

''Građani Nemile imaju pravo na izražavanje svoje slobodne volje i mi ćemo učiniti sve da im to bude omogućeno. Trenutno su pri kraju aktivnosti oko objedinjavanja peticije u kojoj su potpisi građana Nemile i koji traže promjenu Regulacionog plana i izmještanje trase koridira Vc, a koja će ovih dana biti dostavljena nadležnim institucijama. Ukoliko Autoceste Federacije BiH ne obustave aktivnosti na izgradnji autoputa kroz Nemilu, uslijedit će apelacija i zahtijevanje mjere zabrane'', poručuju iz SDA Zenica.

Naglašavaju kako su odlučni da idu do kraja i da će učiniti sve da se ispoštuje volja naroda koja je ujedno i javni interes. 

SDA Zenica podsjeća da je 6. travnja ove godine kantonalni premijer s predstavnicima nemilskog područja u Vladi Federacije BiH održao sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, kojem je prisustvovao i izvršni direktor za projektiranje JP "Autoceste FBiH" Jasmin Bučo.

Premijer Galijašević i predstavnici nemilskog područja su upoznali federalnog premijera i direktora Buču da stanovnici Nemile izražavaju nezadovoljstvo zbog činjenice da projektirana trasa koridora Vc prolazi kroz samu Nemilu.

''Prilikom sastanka je istaknuto da trasa koridora Vc neće proći kroz Nemilu bez suglasnosti lokalnog stanovništva'', priopćeno je iz SDA Zenice.

Kopirati