Širenje poslovanja

Naftni div Shell kupio vodećeg njemačkog proizvođača solarnih baterija

Shell, drugi proizvođač nafte i plina u svijetu, pojačano ulaže u obnovljive izvore energije i tržišta struje budući da očekuje snažan rast potražnje zbog prijelaza na električna vozila i na čišće izvore energije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 02. 2019. u 18:28 Bljesak.info
Kopirati
Foto: PR  / Shell

Britansko-nizozemski naftni div Royal Dutch Shell dogovorio je kupnju njemačkog proizvođača solarnih baterija Sonnen u sklopu širenja poslovanja kojim nastoji ojačati poziciju u globalnom prijelazu na nisko-ugljičnu energiju.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sonnen je vodeća kompanija na njemačkom tržištu baterija za pohranjivanje struje u kućanstvima, a u međuvremenu se proširio i na sustave za punjenje električnih vozila.

Imaju 40.000 baterijskih sustava širom svijeta, a u 2017. godini ostvarili su prihode od 65 milijuna eura.

''Dozvola regulatora za preuzimanje i završetak transakcije, u kojoj će sudjelovati Shell New Energies, očekuje se u prvom tromjesečju ove godine'', rekao je glasnogovornik Sonnena, ne navodeći njezinu vrijednost.

Sonnen će nastaviti s radom u bavarskom gradu Wildpoldsriedu, a zadržat će i sadašnju Upravu, dodao je.

Njemačka ima 1,5 milijuna solarnih sustava, a u sljedećim godinama ukinut će subvencije za njihovu kupnju. Baterije omogućuju građanima da pohrane proizvedenu struju za vlastitu upotrebu ili za prodaju.

Shell, drugi proizvođač nafte i plina u svijetu, pojačano pak ulaže u obnovljive izvore energije i tržišta struje budući da očekuje snažan rast potražnje zbog prijelaza na električna vozila i na čišće izvore energije.

U posljednje vrijeme kupili su tehnologiju za punjenje električnih vozila, nekoliko proizvođača struje iz energije Sunca i distributera First Utility.

Prošle su godine uložili i u Sonnen kako bi mu pomogli proširiti poslovanje.

Kopirati